Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik dağıtım şirketlerine ait olan bağış, tanıtım, sponsorluk ve reklam giderleri, ağırlama, ceza, temsil, ilan ve dernek aidat giderlerinin bundan böyle tarifeden alınamayacağını açıkladı.

EPDK Başkanı Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada; kurumun 2021-2025 tarife dönemine ilişkin çalışmalarında sona geldiğini açıkladı.

VATANDAŞA HİZMETİ ETKİLEYECEK FAKTÖRLER GÖZDEN GEÇİRİLDİ

2016 ve 2020 tarife döneminde bulunan maliyetlerin ve vatandaşlara hizmete doğrudan etki edencek faktörülerin yeniden belirlendiğini ifade eden Yılmaz, kesintilerin tamamıyla ortadan kalkması ve şebeke kalitesinin artırılması, bakım ve onarım faaliyetlerinde artış yapılması, kayıp-kaçak elektrikle mücadelede belirlenen hedeflere ulaşılması, etkin ve doğru yatırımlar vasıtasıyla istihdamın artırılması adına yeni bir yol haritası çizildiğini belirtti.

SUNDUĞU HİZMET ÖLÇÜSÜNDE GELİR KAZANACAK

Dağıtım şirketlerinin kaliteli hizmet vermesi, hizmetin kalitesi ölçüsünde gelir kazanacağını söyleyen Yılmaz, tüketicileri üzen, kaliteli hizmet vermeyen dağıtım şirketlerinin de gelir kaybına uğrayacağını açıkladı.

KONU BİR SİYASET MALZEMESİ HALİNE GETİRİLDİ

Geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen dağıtım gelirleriyle ilgili tebliğde, temsil ve ağırlama gideri hususunun halka yanlış bir şekilde aktarıldığını ve bir siyaset malzemesi haline getirildiğini açıklayan Yılmaz, EPDK'nin bu tebliğle herhangi bir fiyat artışı ya da zam yapmadığını belirtti.

Tarifelere yeni bir kalem eklenmesi söz konusu değil

Temsil ağırlama giderinin ve tebliğde bulunan diğer kalemlerin 2011 ve 2016 yıllarında yayımlanan tebliğlerde ve dağıtım hizmetlerinin başladığı dönemden günümüze kadar, hatta özelleştirme öncesinde bile tarife hesaplarındaki mali mevzuatta yer alan giderler olduğunu söyledi. Yılmaz, hiçbir şekilde tarifelere yeni bir kalem eklenmediğini açıkladı.

Enerji sektörüne duyulan güven zedelendi

Yılmaz, enerji sektörüne ve EPDK'ye duyulan güveni zedelemeye yönelik açıklamaların kendilerini üzdüğünü söyleyerek, tüketicilerin hakkıka halel getirecek bir karar almalarının söz konusu olmadığını dile getirdi. Sektöre yönelik güveni korumakla mükellef olduklarını söyleyen Yılmaz, polemik yaratarak vatandaşların kafasını bulandırmaya çalışan kişilere fırsat verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.