Cynarin maddesi içeren enginar, karaciğer, akciğer, bronşlar ve safra kesesinde biriken nikotini vücuttan atar. Uzmanlar bu yüzden sigara bırakan kişilerin vücut temizliği için ideal besinlerden birinin de enginar olduğunu vurguluyor. Çiçekleri üstten çıkan enginarın tabaklı olan kısmı genellikle tüketilir. Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde tohumla yetiştirilen enginar ülkemiz başta olmak üzere diğer ülkelerde vegetatif yöntemiyle yetiştirilir. Akdeniz ve Ege bölgesinde Ekim ve Kasım aylarında üretilirken, Marmara Bölgesinde ise Nisan ayında yapılır. Ülkemizde enginar üretiminde meşhur olan yer  Bursa Doğan ve Keramet köyüdür. Sağlıklı besin listesine giren enginarın yağ oranı neredeyse sıfırken yüksek bir kaloriye sahiptir. Ayrıca içeriğinde; sodyum, kolesterol, potasyum, karbonhidrat, protein, kalsiyum, D ve A vitamini bulunur. Bol vitamin ve mineral içeren bu besin bağışıklığı güçlendirerek vücut direncini de artırır. 

ENGİNARIN FAYDALARI NELERDİR? 

-Güçlü bir lif içeriğine sahip olan enginar, kilo vermede yardımcı olur. Sindirimi rahatlatarak kabızlığı önler. Dışkılama fonksiyonunu artırır.
 
-Dolaşım sistemi için ideal bir besindir. Özellikle kötü kolesterolü düşürerek iyi olanı dengeler. Yüksek tansiyon, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi riskli hastalıkların yaşanmasının önüne geçer.
 
-Zeytin yağıyla beraber tüketildiğinde ağız içinden mideye kadar ki kısımda bulunan hücrelerin yapısını korur. Kanser riskini azaltır. Mide içindeki asidi dengeler. Mide duvarını korur. Tükürük bezlerinde enfeksiyonlu hücreleri azaltır. Böylece ağız kokusunu önler.
 
-Potasyum bakımından zengin olduğundan iç organların işlevselliğini artırır. Ayrıca bakır sayesinde da kırmızı kan hücrelerinin üretimini çoğaltır.
 
-Vücut içindeki oksijen miktarını dolaşım sitemini dengeleyerek rahatlıkla sağlar. Bu bakımında hafızayı güçlendirir. Konsantre gücünü artırır.
 
-Karaciğeri yenileyen besinlerin başında gelir. İşlevselliğini artırarak vücutta toksin birikimini engeller. Bu sayede cilde de fayda sağlar. Çünkü cilt hastalıklarının çoğu karaciğerin fonksiyonları azaldığında yaşanır. Cilt dokularında zararlı toksinlerin birikmesinin önüne geçer.
 
-Yüzde 30 oranda K vitamini içerir. Bu özelliği sayesinde kemik ve kas gelişimini destekler. 
 
-Kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. İçerdiği potasyum bakımından hücrelerin hızla yenilenmesini sağlar.