Hükümete yakınlığı ile bilinen ünlü ekonomi yazarı Faruk Erdem, emeklilerin alacağı ücrete ilişkin sevindirici haberi verdi.
 
Hükümete yakınlığı ile bilinen ünlü ekonomi yazarı Faruk Erdem, emeklilerin alacağı net ücreti formüller ile anlattı.
 
Pek çok emeklinin gözü yeni yılda maaşlara yapılacak zamma odaklandı. Asgari ücretin 17 bin 2 TL olması sonrası emekliler maaşlarına yüksek oranda iyileştirme yapılmasından taraf.
 
Enflasyon oranının açıklanması sonrası hesaplamalarda yüzde 37 oranında bir rakam ortaya çıkmıştı. Uzman isimler ise bu oranın yüzde 49,25 oranına sabitleneceği yönünde.
 
Fakat 7 bin 500 TL kök aylığı altında alanlar ise yüzde 49 oranında bir artıştan memnun değil. Çünkü 4 bin TL kök aylığına yapılacak bir artış 7 bin 500 TL’yi geçemeyecek.
 
Bu noktada Hükümete yakınlığı ile bilinen ünlü ekonomi yazarı Faruk Erdem kök aylığı düşük olanlara sevindirici haberi verdi.
 
Erdem, kök aylıklarının seyyanen artış ile 7 bin 500 TL’ye tamamlanacağını ve bunun üzerine de yüzde 49,25 oranında bir artış yapılacağının altını çizdi.
 
Özellikle taban maaş alan emekliler açısından 7 bin 500 TL’nin çok düşük kaldığını belirten Erdem, bu rakamla geçinmenin mümkün olmadığının altını çizdi.
 
Bu noktada özellikle düşük maaşlardan başlayarak bir iyileştirmenin mutlaka yapılacağını vurgulayan Erdem, kök aylıkları 7 bin 500 TL aşağısında olanlara bir seyyanen artışın olacağını açıkladı. Erdem, öncelikle taban maaşlarında bir artış yapılacağını söylerken ardından yüzde 49,25 oranında artış yapılacağını söyledi.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı alternatifler üzerinde bir çalışma yaptıklarına değinen Erdem, önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanına sunulmasının planlandığını aktardı. Erdem, “İlk olarak bu maaş artışı eşitliğinin sağlanması sonra da en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 TL ile ilgili bir seyyanen artışın yapılması söz konusu olabilecek.
 
Burada önce seyyanen ödeme yapılıp, ondan sonra zam oranının eklenmesi iyileştirmeyi daha da kolaylaştıracak. Bir kere bu zam oranlarının eşitlenmesi, hem enflasyon artışı hem de refah payının da dahil olması ile yüzde 49,25 bir artış olacak.
 
Kök aylıklara bir seyyanen artış yapılması ve taban maaşın 7 bin 500 liranın yukarı çekilmesi ile birlikte refah payının eklenmesi sonrası bir iyileştirme yapılabilir. Bu da emeklileri mutlu edecek. 16 Ocak’ta emeklinin maaş artışı yürürlüğe girecek.” dedi.