19 Ağustos Cuma günü Esenler Dörtyol Meydanı'nda saat 17.30'da düzenlenecek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle 2 bin 108 adet konut, hak sahiplerine teslim edilecek. Böylece 19 Ağustos'tan itibaren Esenler'de yaklaşık 10 bin kişi daha depreme dayanıklı güvenli konutlarda yaşamaya başlayacak.

Güney Rezerv Yapı Alanındaki konut ve işyerinin tamamlanıp teslim edilmesinin ardından, Kuzey Rezerv Yapı Alanı’nda da kentsel dönüşüm konutları yapılmaya başlanacak. Daha büyük yüzölçüme sahip bu alanda ise toplam 43.124 adet bağımsız birim inşa edilecek. Esenler Güney ve Kuzey Rezerv Alandaki projeler tamamlandığında toplam yaklaşık 60 bin konut inşa edilmiş olacak. Böylece Esenler’de yaklaşık 300 bin kişi daha yeni, güvenilir ve yeşille iç içe akıllı şehirde yaşamış olacak.

YAKLAŞIK 57 BİN KONUTUN SÜRECİ TAMAMLANDI

Esenler, 2009 yılında yapı stoku itibariyle oldukça riskli bir haldeydi. 13 yılda, yüzde 86 olan riskli yapı oranı yüzde 57’nin altına indi. Bu süreç içerisinde yaklaşık 57 bin konutun dönüşümü tamamlandı. Üretilen yeni konutlar, yıllardır imar ve mülkiyet sorunu nedeniyle yapısını yenileyemeyen vatandaşlar için üretildi.

15 Temmuz Mahallesi’nde, 19 Ağustos’ta 2 bin 108 konutun teslim edileceği Güney (Metris) Rezerv Alanı’nın yüzde 72’si donatı alanı olarak ayrıldı. Vatandaşlara eski, yıpranmış, riskli yapılarını alıp yerine her daireye en az bir otoparkı bulunan, tüm otoparkları yeraltında, bahçe kullanımlı, sosyal yaşam alanlarına sahip, okulu, hastanesi, parkı, camisi yanı başında, yeşil ile iç içe, yatay mimari konseptinde, akıllı ve modern konutlar veriliyor.

Akıllı ve güvenli şehir konseptinde inşâ edilen daireler, yıl sonuna kadar vatandaşlara teslim edilecek. Daireler, 80 ila 125 metrekare arasında değişiyor.

YENİ SOSYAL DONATI ALANLARI

Esenler’de konutlar yenilenirken aynı zamanda şehir de yenileniyor. Transfer edilen konutların yerleri, planlarında ne ise (yol ise yol, park ise park, spor ve kültür alanı v.s. her ne ise) o şekilde kalıyor. Böylece Esenler yeni parklar, yeni meydanlar ve yeni sosyal donatı alanlarına kavuşacak.

İstanbul’da metrekare başına en çok nüfusun düştüğü Esenler büyük bir ferahlığa kavuşacak. Yeni inşa edilen 15 Temmuz Mahallesi aynı zamanda Türkiye’nin Akıllı Kent Uygulama Merkezi özelliğini taşıyor.

Esenler, Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Teknokent ilan edilmiş ilk ilçe. Esenler’in yeni mahallesinde kişi başına düşen yeşil alan 33 metrekare. Her daire, sosyal donatılara maksimum 400 metre mesafede.

'VATANDAŞLARIMIZ SABIRLA BEKLEDİLER'

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, vatandaşlar ile birlikte kendisinin de Türkiye’nin ilk Akıllı ve Güvenli Şehri olan 15 Temmuz Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarına büyük bir heyecanla takip ettiğini belirterek, “Vatandaşlarımız sabırla yıllardır buraya taşınacakları günü bekliyorlar.

Altyapısından üst yapısına kadar hiçbir eksik olmadan konutlarımızı teslim ediyoruz. Yeni ve güvenli konutlarına taşınacak kardeşlerimiz inşallah bundan sonra deprem korkusu yaşamadan huzur içinde burada hayatlarını sürdürecekler. Şimdiden hayırlı olsun. Tüm Esenlerli hemşehrilerimizi, 19 Ağustos Cuma günü saat 17.30’da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştireceğimiz konutların anahtar teslim töreni için Dörtyol Meydanı’na bekliyoruz ” dedi.