Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör atanmasının ardından çıkan protestoların ardından polise mukavemet gösteren kişiler gözaltına alınmıştı. 

Gözaltına alınan bazı şüpheliler bu esnada çıplak aramaya maruz aldığını iddia etmişti. Söz konusu iddiaların sosyal medyada tepki çekmesinin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü ortaya atılan iddiaları çürütecek kamera kaydı görüntülerini paylaştı.

Yayınlanan görüntülerle birlikte gözaltı süresi boyunca herhangi bir çıplak arama durumunun olmadığı açık şekilde gözler önüne serildi.

Konu ile ilgili İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü su açıklamayı yaptı:

04.01.2021 günü Boğaziçi Üniversitesi Giriş Kapısı önünde yapılan gösteriler sırasında 2911 Sayılı Kanuna Muhalefet ve Polise Karşı Mukavemet gösterdiği tespit edilen şahıslara yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı talimatları doğrultusunda 05-06/01/2021 tarihlerinde gerçekleştirilen iki ayrı operasyonda gözaltına alınan şüpheliler Adli makamlarca Adli Kontrol Kararı ile serbest bırakılmıştır.

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü çıplak arama iddiaları kamera kayıtları

Gözaltı sırasında yapılan işlemler ile ilgili olarak; E.G., Y.Ö., Z.A.Ç, Ö.Ö., H.R.S. isimli şahıslar tarafından basın ve sosyal medya yoluyla "çıplak arama ve kötü muameleye maruz kalındığı" iddialarında bulunulmuştur.

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü çıplak arama iddiaları kamera kayıtları

Konuya ilişkin yapılan işlemlerin tetkiki ve yakalama/üst arama sırasındaki kamera kayıtları titizlikle incelenmiştir. Görüntülerden de anlaşılacağı üzere bütün şahıslarda olduğu gibi iddialarda bulunan şahısların da üst aramaları çok kısa sürelerde tamamlanmıştır.

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü çıplak arama iddiaları kamera kayıtları

Bu kadar kısa süre içerisinde kıyafet çıkarılması ve tekrar giyilmesi kesinlikle mümkün değildir. İşlemler Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği 8. Maddesi ile Emniyet Genel Müdürlüğü Nezarethane Talimatnamesi'nin 9. Maddesinde belirtilen hususlara uygun şekilde gerçekleştirilmiştir.

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü çıplak arama iddiaları kamera kayıtları

Asılsız ve mesnetsiz iddialarda bulunan şahıslar hakkında Adli makamlara suç duyurusunda bulunulacaktır.