Sabah'ın haberine göre ise promosyon başvurularının ilk gününde Ziraat Bankası'na 446 bin başvuru gerçekleştirilerken öte yandan Vakıfbank ve Halkbank'a da toplam 100 bin kişi başvurdu.

İşlemler bankaya gidilerek, internet sitesinden, mobil uygulamadan ve e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

Bankalar, maaş promosyonunu vermek için emekliden üç yıl kendisi ile çalışma şartı koşuyor. Ancak emekli, bankasını değiştirmek isterse üç yılı beklemeden değişim yapma olanağına sahip oluyor. Sadece emekli, aldığı promosyonun o süre kadar olan oranını herhangi bir gecikme faizi uygulamadan geri iade ediyor.

Bazı bankalar emekliye özel sözleşme yapıp kredi ve kredi kartı kullanımı yaptırmışlarsa emekli, bankasını değiştirmek için basında taahhüt ettiği üç yılı doldurmak zorunda kalıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, promosyon ödeme tarihleriyle ilgili bilgi vererek, ödemelerinin 28 Mart itibarıyla hesaplara yatırılacağını açıkladı.

Bu artışın diğer bankalara da örnek olması bekleniyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile kamu bankaları arasında protokoller yapıldı. SGK'den kamu bankalarına emeklilerin brüt maaşlarına ilişkin bilgiler gönderilmeye başlandı.

"BELİRLENEN TUTARLAR ASGARİ SEVİYE"
SGK de bir açıklama yaparak, belirlenen tutarların asgari seviyede olduğu, bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabilecekleri, diğer bankalarla ilgili çalışmaların sonuçlarının da ayrıca paylaşılacağı kaydetti.

Brüt maaşı 10 bin TL ile 14 bin 999 TL arasında olan emekliler 8 bin TL promosyon alacak.

Brüt maaşı 15 bin TL ile 19 bin 999 TL arasında maaş alanlar 10 bin TL promosyon alacak.

Brüt maaşı 20 bin TL ve üzeri alanlar ise 12 bin TL promosyon alacak.

Bir bankada birden fazla emekli maaş ödemesi alanlar için ödenecek promosyon tutarı da maaş tutarları toplamına göre belirlenecek.

Bir aylığı 10 bin TL'nin altında olan, diğeri 10 bin TL'nin üzerinde olan emeklilere brüt maaş toplamına göre promosyon ödemesi yapılacak.

Emeklilere yapılan promosyon ödemeleri brüt maaş üzerinden yapıyor. Eğer maaşta sağlık kesintisi varsa dikkate alınmıyor. Nafaka ve haciz kesintisi varsa dikkate alınıyor. SGK'nin bankaya bildirdiği rakamda bu kesinti de görülüyor.