Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın emeklilere verdiği bin TL’lik bayram ikramiyelerinin enflasyon kadar artırılacağını açıklamasının ardından, artışa olanak sağlayacak yasa teklifi bekleniyor.

İLK ÖDEME MAYIS

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen günlerde yaptığı bildirimde, enflasyon oranında artış yapılacak bayram ikramiyelerinin ödeme takvimlerini duyurmuştu. Erdoğan, “Bayram ikramiyelerinin ramazandaki ilk ödemesini mayıs başında, kurban bayramı ödemesini de temmuz ortasına doğru gerçekleştireceğiz” şeklinde ifade etmişti. Bu çerçevede zamlı ödemelerin bayrama yetişmesi amacıyla önümüzdeki iki hafta içerisinde konuyla alakalı düzenlemenin TBMM’ye gönderilmesi gerekiyor.

3 ALTERNATİF VAR

Emekliye bayram ikramiyesinde yapılacak zamda 3 seçenek dile getiriliyor. Bunlardan ilki 6 ayda bir enflasyon farkının ikramiyelere yansıtılması. Bu halde Ocak’taki yüzde 8.36’lık fark ilk ikramiyeye eklenecek. İkinci ikramiye döneminde de, Temmuz ayında belli olacak olan yeni enflasyon oranında zam yapılacak. Bir başka olasılık ise, senelik enflasyonun ikramiyeye yansıtılması. Bu halde 2020 senesi enflasyonu, ikramiyeye yansıtılacak, bu da yüzde 14.6 olacak. Hem de emekliye bayram ikramiyesi uygulamasının başladığı 2018 senesindan bu yana yaşanan enflasyonun ikramiyelere yansıtılması talebi de zaman zaman gündeme getiriliyor.

Emekli ikramiyeleriyle alakalı yasal düzenleme yapılırken, sandıklar üzerinden emekli olanların da ikramiye kapsamına alınması da isteniyor. Bu kapsamda 300 bin seviyesinde emekli olduğu hesaplanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dışında 10 banka, 6 sigorta şirketiyle TOBB ve ona bağlı odaların çalışanlarının dahil olduğu 17 emekli sandığı bulunuyor. Bayram ikramiyelerini alamayacak olan sandık emeklileri, bu durumun kendileri için eşitsizliğe yol açtığını belirterek, özel sandık emeklilerinin de kapsama alınmasını istiyor.