webtekno'nun geçtiğimiz haftalarda paylaşmış olduğu haberinde Elon Musk'ın 2018 yılında Tesla'dan almış olduğu 56 milyar dolarlık "maaşın" mahkeme tarafından iptal edildiğini, Elon Musk'ın da bu olay üzerine "Şirketinizi asla Delaware eyaletine dahil etmeyin." şeklinde bir açıklamada bulunduğunu aktardı. Son derlenen haberde ise; Görünen o ki Musk, bu önerisine ilk olarak kendisi uydu.

Elon Musk'ın beyin implant edilecek çipler ve beyin-bilgisayar arayüzleri üzerine çalışan şirketi Neuralink de Delaware de yer alıyordu. Musk, 31 Ocak'ta "Şirket yönetimine hissedarların karar vermesini tercih ediyorsanız Nevada veya Teksas'ta şirket kurmanızı öneririm" demişti ki bu açıklamasına uygun olarak Neuralink'n kurucu eyaletini Delaware'den Nevada'ya taşıdı.

Business Insider tarafından paylaşılan bilgilere göre Delaware'de 1,3 milyon tüzel kişi bulunuyor ve eyaletin resmi web sitesine göre Fortune 500 şirketlerinin %60'ından fazlası burada kurulmuş durumda. Musk'ın şikayetinin aksine Delaware, ekonomik ve hukuki açıdan öngörülebilir ve istikrarlı kabul ediliyor.

Bu arada Elon Musk'ın yakın zamanda Tesla'nın merkezini taşıma planları yaptığını da belirtelim. Geçtiğimiz dönemde Tesla'nın kuruluş yerini, fiziki merkezinin yer aldığı Teksas'a taşıyıp taşımaması gerektiğine dair X'te bir anket açan Musk, %87 evet oyu almıştı ve "Halkın oyu kesinlikle Teksas lehine! Tesla, kuruluş eyaletini Teksas'a taşımak için hissedar oylaması yapmak üzere derhal harekete geçecek." ifadelerini kullanmıştı.

ABD'li şirketler, fiziksel operasyonlarını farklı eyaletlerde yürütseler de temelde şirketin kurulduğu eyaletin yasalarına tabii oluyorlar. Dolayısı ile Tesla'nın merkezi Texas'ta yer alsa da kurulduğu Delaware'in yasalarına uymak zorunda. Delaware, sunduğu imkanlarla çoğu zaman ilk tercih edilen eyalet olsa da Elon Musk'ın farklı şikayetleri bulunuyor.

MUSK İFADE VERECEK

Tesla (NASDAQ:TSLA) ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk'a, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) sosyal medya platformu Twitter'ı satın almasına ilişkin devam eden soruşturmada ifade vermesi için federal bir yargıç tarafından emir verildi. ABD Sulh Yargıcı Laurel Beeler tarafından Cumartesi günü verilen emir, Musk ve SEC'in bir hafta içinde ifadesi için bir tarih ve yer üzerinde anlaşmasını gerektiriyor.

Bu gelişme, Yargıç Beeler tarafından Aralık ayında verilen ve SEC'in tarafını tutan geçici bir kararın ardından geldi. Düzenleyici kurum Ekim ayında Musk'a karşı bir dava açmış ve 2022 yılında Twitter'ı satın almasıyla ilgili ifade vermeye zorlamak istemişti. Yüksek profilli devralma işlemi dikkatleri üzerine çekmiş ve sosyal medya şirketinin operasyon ve politikalarında önemli değişikliklere yol açmıştı.

SEC'in Musk'ın Twitter anlaşmasıyla ilgili eylemlerine olan ilgisi, halka açık şirket açıklamalarını denetleme ve adil piyasa uygulamalarını sürdürme konusundaki daha geniş yetkilerinin bir parçasıdır. Musk'ın birden fazla şirketin başındaki konumu göz önüne alındığında, yasal gerekliliklere uyumu yatırımcılar ve genel olarak piyasa tarafından yakından izleniyor.

SEC'in soruşturmasının ayrıntıları ve Musk'ın yaklaşan ifadesinin içeriği açıklanmadı. Bu yasal gerekliliğin sonucu paydaşlar tarafından izlenecek ve Musk'ın iş ilişkileri üzerinde potansiyel etkileri olabilecektir. Şu an itibariyle, bu ifadenin Musk veya yönettiği şirketler üzerindeki potansiyel etkisi hakkında daha fazla bilgi bulunmamaktadır. 

 

KAYNAK:Reuters