Güney Koreli bilim insanları, artık küçük silikon parçacıkları ve jel polimer elektrolitleri kullanan "yeni nesil" yüksek enerji yoğunluklu lityum-iyon batarya sistemi geliştirdi.
 
Batarya içindeki jel elektrolit, pozitif ve negatif terminaller (anot ve katot) arasında yüklü parçacıkların hareketini kolaylaştıran kritik bir bileşen.
 
Genellikle kullanılan sıvı elektrolitlerin aksine jel elektrolitler, elastik polimer yapısıyla ya katı ya da jel halinde bulunuyor ve sıvı muadillerine göre daha iyi stabiliteye sahip. 
 
Araştırmacılar jel elektrolitle minik silikon parçacıkları arasında kimyasal bağlantılar kurarak bataryanın çalışması sırasında hacim genişlemesinin neden olduğu iç gerilimi dağıttı.
 
Bilim insanları, "Elde edilen iç içe geçmiş sistem, yüksek iyonik iletkenlik sağlarken hacimsel genişlemeyi azaltmada olağanüstü özellikler sergiledi" diye yazdı.
 
Çalışmaya göre, yeni "uygun maliyetli" jel elektrolit sistemi, sıvı elektrolit kullanan geleneksel bataryalara benzer iletkenlik sergilerken, enerji yoğunluğunda da yaklaşık yüzde 40'lık bir iyileşme sağladı.
 
Araştırmacılara göre bulgular, bu yeni yöntemin gelecekteki bataryalarda enerji yoğunluklarını artırma potansiyelinin altını çiziyor.
 
Bu çalışmanın enerji depolama sistemlerinde devrim oluşturabileceğini ve artık tek bir şarjla yaklaşık 700 kilometre yol alan elektrikli araçların bin kilometre menzile ulaşmasını sağlayabileceğini belirtildi.
 
 
 
KAYNAK: INDEPENDENT | HABER7