Aralık ayında Türkiye'nin ekonomi gündemi yoğun olacak. Tüm gözler büyüme, enflasyon ve ihracat oranlarına çevrilirken öte yandan ekonomide belirlenecek yeni yol haritasıyla ilgili de adımların takibi sağlanacak. 

30 Kasım 2020 Pazartesi günü, yılın 3. çeyreğindeki büyüme rakamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak. Temmuz ve Eylül dönemiyle alakalı Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verileri ise saat 10:00'da paylaşılacak. 

AA Finans Büyüme Beklenti Anketi'ne katılım gösteren ekonomistlerin beklentilerine göre, GSYH yılın 3. çeyreğinde yüzde 5 oranında büyüyecek.

TÜRKİYE'DE İSTİHDAM VE ÜRETİM OLUMLU YÖNDE BÜYÜYECEK

TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin istihdam, üretim, büyüme ve ihracatta olumlu yönde ayrışma yaşanacağını belirtmişti. Erdoğan ayrıca, Eylül ayıyla ilgili açıklanan öncü verlerle, yılın 3. çeyreğinin güçlü bir büyüme oranıyla kapatılacağının kesinleşmiş olduğu bilgisini de verdi.

Ekonomi yılın ikinci çeyreğinde ne kadar küçüldü?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (covid-19) sebebiyle her ülke gibi Türkiye'de de ekonomik anlamda bir küçülme meydana gelmişti. Gelen bilgilere göre 2020 yılının ikinci çeyreğinde, koronavirüs salgını kaynaklı alınan kısıtlama kararlarının da etkisiyle ekonomi yüzde 9.9 oranında küçüldü.

İHRACAT VE ENFLASYON RAKAMLARI

Gözler önümüzdeki hafta enflasyon ile ihracat rakamlarına çevrilecek. 2 Aralık 2020'de Ticaret Bakanlığı'nın, Kasım ayındaki geçici dış ticaret verilerini açıklayabilir. Koronavirüsün Türkiye'nin ekonomisine olumsuz yönde olan etkileri, Haziran ayı itibarıyla yavaş yavaş ortadan kalkma sürecine girmişti.

Türkiye, Ekim ayında 17,3 milyar dolar ihracat ile yalnızca 2020 yılında değil, bütün zamanlardaki en yüksek aylık ihracat bedelini yakalamayı başarmıştı. TÜİK, 3 Aralık 2020 tarihinde Kasım ayıyla ilgili tüketici fiyat endeksiyle yurt içi üreticisinin fiyat endeksini duyuracak. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Ekim ayında yıllık olarak yüzde 11,89 oranında, aylık ise yüzde 2,13 oranında artmıştı.

BÜTÇE KANUN TEKLİFİ YASALAŞACAK

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul gören 2021 yılının Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi, Genel Kurul'daki görüşmeler sonrasında yasalaşacak. Yeni ekonomi ve hukuk reformları kapsamında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, sivil toplum örgütleri ve iş dünyasıyla olan görüşmeleri sürdürecek.

Asgari ücret ne zaman belirlenecek?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2021 tarihinden itibarıyla verilecek olan asgari ücretin belirlenmesi için 4 Aralık 2020 tarihinde ilk toplantıyı gerçekleştirecek.