Kuzey Amerika'dan tüm dünyaya yayılan bu eşsiz bitki tam bir doğal ilaç deposudur. Keşfedildiği tarihten itibaren ilaç olarak kullanılan bitki özellikle kuru öksürük ve iltihaplanmaları önlediği bilinir. Kır çiçeği olan ekinezya papatya ailesinden gelir. Kirpi otu olarak da bilinir. Araştırmalara konu olan bitki günümüzdeki birçok ilacın ham maddesidir. Mevsim geçişlerinde çayının tüketilmesi tavsiye edilir. Boğaz enfeksiyonlarını önler. Amerika yerlileri tarafından keşfedilen bitki diş ağrıları sırasında çiğneyerek ağrının azaltılması sağlanırdı. Bazı alternatif tıp uzmanları ekinezyanın kaynatılıp suyunun yaraları temizlemede tonik olarak kullanılabileceğini vurguluyor.

1930 yıllarında popüleritesi artan bitkinin yetiştirilme alanları da genişledi. Deri hastalıklarına karşı etkili olduğu gözlemlenen bitki ilaç sanayisi için özel üretilir. Ancak uzmanlar özellikle kronik ilaçlar kullanan kişilerin bu bitkiyi tüketmeden bir doktora başvurulması gerektiğinin altını çiziyor. Faydası oldukça fazla olan ekinezya yüksek dozda tüketildiğinde mide bulantısı ve baş ağrısına neden olur.

EKİNEZYA YAĞI NE İŞE YARAR?

Yapılan araştırmalarda ekinezya yağının kepek sorununu tamamen ortadan kaldırdığı tespit edilmiştir. Ekinezya özünden çıkartılan yağ uçucu özelliğe sahiptir. Ayrıca yağ çok güçlü hücre yenileyici olduğundan bitkisel tedavi de kullanılır. Ancak ağız yoluyla alınması tehlikelidir. Bu yüzden cilt ve saç problemi yaşayanlar için ideal bir yağdır. Bazı uzmanlar aloe vera, çay ağacı ve ekinezya yağlarının karışımı hep kepeklenmeyi önler hem de saçların da ya da kaşların daha sağlıklı çıkmasını sağlar. 

EKİNEZYANIN FAYDALARI NELERDİR?

-Güçlü antiviral ve antimikrobiyal etkisi olan ekinezya vücuttaki virüsleri ve bakterileri temizler. Bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıkların yaşanmasını engeller.
 
-Ağrı kesici etkisi olduğundan migren atakları sırasında yaşanan şiddetli baş ağrısını önler.
 
-Vücuttaki asitlenmeyi azaltarak kas ve kemik sistemini güçlendirir. Özellikle ileri yaşlarda görülme ihtimali olan hastalıkların önüne geçer. Uzmanlar kronik vücut ağrısı çeken hastalarına doğal ilaç olarak ekinezya çayı öneriyor.
 
-Vücutta en fazla hasara uğrayan cildin yenilenmesini destekler. Yaşanan sivilce, egzema ve sedef hastalıklarının şiddetini azaltır. 
 
-Çeşitli sebeplerden ötürü vücutta artan mantar hem cilt hem bağırsak hem de idrar  hastalıklarına zemin hazırlar. Ancak ekinezya bitkisi içerdiği antifungal maddeler sayesinde mantar hücrelerinin vücuttan atılmasını destekler.
 
-Ruhsal hastalıklar yorgunluğa neden olur. Bu da kişinin yaşam kalitesini düşürür. Birbirini tetikleyen bu durumun önüne geçmek için uzmanlar vücudun mutluluk ve uyku hormonlarının eşit şekilde artması gerektiğini vurguluyor. Ekinezya bu açıdan etkili bir doğal ilaçtır. 

EKİNEYZA ÇAYI NASIL YAPILIR?

Kurutulmuş bir yemek kaşığı ekinezya bitkisi kaynamış suyun içerisine ilave edilir. 15 dakika ağzı kapatılarak bekletilen çay süzülerek tüketilebilir. Acımsı bir tadı olacağından içerisine zencefil, tarçın veya ada çayı da ekleyebilirsiniz. Bu karışım sinüs yollarını da açmada etkilidir. Günde bir iki bardak tüketilebilen çay, 10 günde bir iki gün ara verilmelidir.

EKİNEZYANIN ZARARI VAR MIDIR?

Ekinezya güçlü özlere sahip olduğundan kafein içeren siyah çay, kola ya da kahve gibi içeceklerle tüketilmesi ya da hemen sonra tüketilmesi tehlikelidir. Aksi halde sindirim rahatsızlıklarına neden olur. Bunun yanı sıra aşırı tüketildiğinde de bir fayda sağlamaz. Tam tersi ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olur. Uzmanlar ayrıca kronik ilaç kullananların da ekineya çayı tüketmelerinin sakıncalı olacağını vurguluyor. Bu yüzden doktora başvurmadan kullanılmaması gerekir.