Türkiye, ihracattan sanayiye, yeni adımlar atarak tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (kovid-19) salgınında ekonomisini en az hasarla bu zorlu sürecin içinden çıkarmaya çalışıyor. Bu doğrultuda ekonomik anlamda olumlu yönde gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

Ciro endeksi, perakende satış endeksi ve sanayi üretimindeki son verilere bakıldığında, Türkiye'nin yıllık beklentiyi aşarak gelişme kaydettiği görülüyor. Sanayi üretim endeksinin Ekim ayı verilerine göre Türkiye, bu alanda pek çok ülkeyi geride bırakmayı başararak en iyi iyileşmeyi gerçekleştiren ülkeler arasında birinci sırada yer aldı.

Öte yandan, söz konusu endekslerdeki artış oranlarına bakıldığı zaman da Türkiye'deki ekonomik faaliyetlerin hızlandığı görülüyor.

SANAYİ ÜRETİMİ YILLIK YÜZDE 10,2 ARTTI

Ekonomik gidişatın en kritik göstergeleri arasında yer alan sanayi üretimine ilişkin Ekim ayı verileri geldi. Buna göre Türkiye'nin sanayi üretimi, piyasası beklentileri aştı ve yıllık bazda yüzde 10,2 oranında artış göstererek pek çok ülkeyi bu alanda geride bırakmayı başardı.

BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE PERFORMANS GÖSTERDİ

Ekim ayılarındaki verilere bakıldığında, yükseliş konumunda sanayi en üst sırada yer aldı. Ardından gelen sanayi üretim endeksi, aylık olarak yüzde 1,1 oranında, yıllık olarak ise yüzde 10,2 oranında artış gösterdi. Sanayi içindeki alt sektörlere bakıldığı zaman, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi, geçen yılın Ekim ayına kıyasla yüzde 0,4 artış gösterirken imalat sanayi sektörü endeksi de artış göstererek yüzde 11 oranında yükseldi. 

Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü de üzde 5,5 oranında artarak beklentilerin üzerinde kaldı. Ekonomistlere göre takvim etkisinden muaf tutulan sanayi üretim endeksinin, yıllık olarak bakıldığı zaman yüzde 8 oranında artacağı belirtilmişti.

TÜRKİYE PEK ÇOK ÜLKEYİ GERİ BIRAKMAYI BAŞARDI

Sanayi Bakanı Mustafa Varank tarafından yapılan sosyal medya paylaşımındaki grafiğe göre, Türkiye'nin bu yıl Ekim ayında sanayi üretiminden aldığı yukarı yönlü 10,2 oranı, pek çok ülkeyi geride bırakmasını sağladı. Bu bağlamda Türkiye, sanayi üretimi artışta olan Çin, Tayvan, Hindistan ve Belçika gibi ülkeleri geride bırakırken, ABD, Almanya, Rusya, İtalya, Fransa ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerin de sanayi üretiminde gerilemesi dikkat çeken detaylardan biri oldu.