98 yaşındaki efsane modacı Pierre Cardin vefat etti. Moda denildiği zaman akla ilk gelen isimlerden olan Pierre Cardin'in ailesi, acı haberi duyurarak ünlü modacının Paris'in batısında yer alan Neuilly'deki bir hastanede bir süredir tedavi altında olduğunu açıkladı. Peki Pierre Cardin kimdir? işte Pierre Cardin'in hayatı...

PİERRE CARDİN KİMDİR? PİERRE CARDİN'İN HAYATI

Aslen İtalyan olan Fransız modacı Pierre Cardin, İtalya'nın Sant'Andrea di Barbarana kentinde, 2 Temmuz 1922 tarihinde hayata gözlerini açtı. Mimariye ve giyime çocuk yaşta ilgi göstermeye başlayan Pierre Cardin, yıl 1936 gösterdiğinde bir terzinin yanında işe girerek dikiş öğrenmeye başladı. Cardin, gönüllü olarak II. Dünya Savaşı'nda, Kızılhaç'ta görev yaptı. 1945'te ailesinin Paris'e taşınması ile beraber o dönemin ünlü modacıları arasında yer alan Christian Bernard, Jeanne Paquin ve Elsa Schiaparelli ile birlikte çalışma şansını elde etti.

'HAUTE COUTURE' AKIMINI GELİŞTİRDİ

Mesleğini 1947-1950 yıllarında Christian Dior'un yanında geliştirdi. 1950 yılında baş gösteren "Haute couture" akımını, bizzat açtığı "Maison De Couture" adlı mağazasında ileri bir konuma taşıdı. Erkek giyimine yönelik ilk satış yeri olan "Eve"yi (Havva) 1957 yılında açtı.

TAYTIN YAYGINLAŞMASINI SAĞLADI

1959 yılında gerçekleştirdiği Japonya seyahati sonrasında ilk hazır giyim koleksiyonunu piyasaya sürüyor. 1963 yılında vücudu saran, dar giysi türü olan taytın dünya çapında yaygınlaşmasında etkisi oldu. Paris'te "Espace Cardin" mağazasını 1971 yılında açtı. Müzik gruplarından Beatles grubu, oyuncular ve heykeltıraşla gibi pekçok sanatçı topluluğu için özgün tasarımlar sundu.

ONUN YAPTIKLARINI HİÇBİR MODACI YAPAMADI

Moda dünyasında öncü isimlerden biri olan Pierre Cardin, daha önce kendisinden başka kimsenin cesaret edemediği konulara giriş yaparak adından söz ettirdi ve uniseks kavramını yerleşik hale getirdi. Sadizm'in babası Marquis de Sade'ın kalesi olan Lacoste'u onardı ve günümüzde tiyatro etkinliklerinin gerçekleştirilebileceği bir sahne haline gelmesini sağladı.

UNESCO kültür elçisi seçildi

Cardin ayrıca, Avant-garde tarzına geometrik dizaynlar getirmesiyle de bilinir. 1991 yılında UNESCO kültür elçisi olarak seçilmiştir.