Avrupa Merkez Bankası ((ECB) European Central Bank) ECB tarafından yapılan açıklamaya göre faiz oranlarında değişiklik yapılmazken, Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nı (PEPP) 500 milyar avro arttı.

Avrupa Merkez Bankası faizleri sabit tutma kararı aldı ve daha önceden sinyalini verdiği teşvik uygulamasını hayata geçirdiğini açıkladı.

Banka mevduat faizi, piyasa beklentilerine paralel olarak yüzde 0,5 seviyesinde tutuldu. Banka, politika faizini yüzde 0, marjinal fonlama faizini ise yüzde 0,25 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı.

PROGRAM 9 AY DAHA UZATILDI

Banka pandemi alım programına (PEPP) 500 milyar Euro daha eklediği ve programı 9 ay daha uzattığı öğrenildi. Pandemi alım programı Mart 2022 tarihine uzatıldı. PEEP programının toplam büyüklüğü ise 1,85 trilyon Euro'ya çıktı. AMB vadesi biten PEPP tahvillerine, en azından 2023 yılının sonuna kadar yeniden yatırım yapılacak.

SWAP HATLARI 2022'YE KADAR UZATILDI

Uzun vadeli finansman operasyonlarıyla (TLTRO) alakalı da uzatma kararı alındığı öğrenildi. Karar metnine göre TLRTO ile ilgili olumlu yöndeki şartların değerlendirilmesi Haziran 2022'ye çekildi. Banka euro likiditesi için ise diğer merkez bankalarına sunulan swap hatları da Mart 2022'ye kadar uzatıldı.

Toplantıda PEPP'in geliştirilmesi kararı verildi ve 2021 yılında dört Pandemi Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu (PELTRO) uygulanmasında karar kılındı.

Varlık alım programındaki 20 milyar Euro'luk aylık alım hızının sabit kalması kararı alındı.