Tüm dünyayı etkisi altına alan İngiliz varyantından sonra Hindistan varyantı belirlendi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Hindistan varyantının Türkiye'de ilk kez 5 vatandaşımızda görüldüğü ve vakaların izolasyon altında takip edildiğini duyurmuştu.

Hindistan mutantının etkisiyle alakalı bütün dünyada incelemeler sürüyor. Peki, uzmanlar mutant virüs konusu ile alakalı ne düşünüyor?

Hindistan varyantı, şimdilik çok yaygın değil. Fakat bu mutantın aşıları tesirsiz duruma getirmesinden kaygı ediliyor.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, "Daha evvel Güney Afrika, Brezilya ve New York varyantlarının E484 bölgesinde görülen mutasyon ile California varyantının L452 bölgesinde görülen mutasyon Hindistan varyantında ikisi birden görüldü" bilgisini verdi.

"DAHA HIZLI BULAŞIYOR"

Hasöksüz, şimdilik bilimsel yollarla açıklanmasa da Hindistan Sağlık Bakanlığı tarafından daha süratli bulaştığına dair açıklamaların yapıldığını ifade etti.

Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz:

Hindistan varyantının ilk kez meydana çıkan Vuhan virüsünden kendini farklılaştırdığı için antikordan kaçabildiğini, o sebeple daha çok sayıda ya da hızda hücreye girme özelliği kazandığını belirtti.

Aşı üstüne çalışan bilim insanlarına göre eldeki Sinovac ya da Biontech aşıları etkili oluyor. Fakat Hindistan mutantına karşı tam koruma sağlamıyor.

MUTANTIN MUTANDI: HİNT VARYANTI

“Aşılar, Vuhan’da meydana çıkan ve o kapsamda laboratuvar içerisinde mutasyona uğraması muhtemel yapılarına göre üretildi. Fakat hızı yüksek İngiliz mutantı ile aşıdan kaçmayı başardığı için kuvvetli olan Güney Afrika mutantı buluştu ve yeni bir yapı ortaya çıkardı. Mutantın mutantı meydana çıktı. Aşıdan, antikordan kaçma özelliğini arttırdı.”

Vuhan’da görülen ilk virüsün bin tanesinden 300’ü insan bedenine girme başarısı gösteriyordu. Aşı ile beden direncini arttırdığınızda bunun 500 kadarını önleme başarısı elde ediyordunuz. Dolayısıyla 300 sizin için yenebilecek miktardı.

İngiliz mutantı çok süratli Güney Afrika da S proteinleri biçim değiştirip Vuhan’dan farklılaştığı için antikoru aşabiliyor. Çünkü biçimi farklılaştığı, üniforma modeli değiştiği için, ona karşı savaşacak aşı, dolayısıyla antikor bundan sonra onu düşman askeri olarak görmüyor. Bu halde bin tame virüsten 800-900’ü giriş yapabiliyor.

Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz söyle devam etti:

Bunu tarife halinde bile bin taneden 500’ünü önleme yetisine sahip bulunduğu için, geriye kalan 300-400 virüs hücreye giriyor ve hasta ediyor.

AŞILAR YENİDEN DÜZENLENMELİ

Bunu önlemenin yolu sahip olunan aşıların Hindistan mutantına göre tekrar düzenlenmesi. Yani üniformasını, yani kıyafetini değiştiren virüse göre tekrar tanımlama yapılması gerekiyor. Genellikle mRNA aşılarında bu kaçınılmaz oluyor.

Nitekim, çok sayıda aşı İngiliz mutantı çıktığında buna makul duruma getirmek amacıyla kolları sıvamış ve üç ay içersinde bunu düzenleyebileceklerini duyurmuştu.

Sonrasında yapılan çalışmalarla aşıların İngiliz mutantına karşı da etkili olduğu açıklanmıştı.

ÇOKLU MUTANT

Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık ise, yeni varyantla alakalı şunları söyledi:

"Hindistan mutantında diğerlerine göre en mühim farklarından bir tanesi çoklu mutant özelliği göstermesi. Virüste birden çok mutasyonun bir arada bulunması özelliği var. Bu tip mutasyonlar aşıdan kaçabilir, aşı etkilerini zayıflatabilir."