TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat, piyasaların gündemine değin açıklamalarda bulundu.

A Para'ya konuk olan ünlü akademisyen, yeni dönemin merkez bankacılığı çizgilerinin FED Başkanı Powell tarafından Jackson Hole'de belirlendiğinin vurgusunu yaparak, 15-16 Eylül'de FED toplantısına ilişkin olarak, "Bana göre 15-16 Eylül'deki FED toplantısı önemli olacak. Doğal olarak Powell radikal değişikliğin haberini verdikten sonra bir sonraki toplantıda bunun detaylarını görmek isteyeceğiz" dedi.

ECB TAHVİL ALIM PROGRAMI ARTABİLİR

Murat, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yapacağı toplantıyla alakalı olarak, Aralık ayında tahvil alım programını 500 milyar euro artırmasını beklediğine dikkat çekti.

Murat, İngiltere'deki Brexit baskısını da hatırlatarak, "Mevcut tahvil alım programını 100 milyar sterlin artırılabileceğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

GELİŞEN ÜLKELER FAYDALANIR

Büyük merkez bankaları tarafından uygulanan ultra gevşek para politikalarının devamlılığının süreceğini söyleyen Murat, "Bu para bolluğundan en fazla fayda sağlayacaklarda gelişen ülkeler olur. Eğer ülkeler enflasyon yaratmaya çalışıyorsa amaç bu, işte FED bunun sinyalini verdi. ECB'de bunun enflasyonun yükselmesini istiyor. Ben her zaman şunu savunurum enflasyondan korunmanın en iyi yolu hisse senedi yatırımıdır." dedi.

Enflasyonun yükseldiği zamanlarda hisse senetlerinin çok iyi bir koruma aracı olarak kullanıldığını savunan Murat, "O yüzden önümüzdeki dönemde gelişmiş ülkelerde enflasyon yaratılacaksa o zaman hisse senedi orta ve uzun vadede iyi bir yatırım aracı olmayı sürdürecek." ifadelerini kullandı.