Dünya Meteoroloji Örgütü'nden korkunç açıklama! Hızla yükseliyor, dünyayı bekleyen büyük tehlike


Birleşmiş Milletler (BM)'ye bağlı görev yapan Dünya Meteoroloji Örgütü'nün yayımladığı sıcaklık dalgalarını gösteren bu harita oldukça endişe verici.

Birleşmiş Milletler (BM)'ce bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü'nden yapılan açıklama, yaz aylarındaki tehlikeye dikkati çekiyor ve virüs salgını sonrasında insanlığı bekleyen yeni bir tehdidi ortaya koyuyor.

Bu yılın başından beri yapılan ölçümlerde 2020'de kuzey yarımkürede sıcaklık rekoru kırılabileceği sözlerine ekleyen, koronavirüs salgınının önlem alınmasını zorlaştırabileceğine de dikkati çekti.

Tehlike

İnsanların korunması için şehirlerin ve diğer yerleşim bölgelerinin aşırı sıcaklara karşı daha dikkatli olmaları gerektiğinin altı çizilirken, dışarıda ise şapka takılması, yeterli miktarda su içilmesi gibii, el bileklerinin soğuk su ile ovulması hayati bir önem arz ediyor.

Bu görüntü Avrupa Uzay Ajansı tarafından çekildi. Koronavirüs (Covid-19) Salgınıyla beraber sürpriz şekilde Kuzey Kutbu uydudan bu şekilde görüntülenirken, ilk kez bilim insanları böyle bir manzarayla karşılaştıklarını belirttiler.

Daha evvel Güney Kutbu'nda bulunan ozon tabakasının üzerindeki çatlakların koronavirüs sebebiyle büyük oranda kapandığı ortaya çıkmıştı. Fakat Kuzey Kutbu'ndaki bu görüntüne bilim insanları anlam veremedi. Güney Kutbu'nun aksine ise bu noktada ilk kez böyle bir şey görülüyor.

Bilim insanlarını şaşırtan taraf ise Kuzey Kutbu üzerinde bu büyüklükte bir deliğin daha evvel hiç oluşmamış olması. Peki Kuzey Kutbu'nda neler oluyor?

Ozon tabakası neden bu denli hızlıca büyüdü?

Bilim insanlarının şaşırdığı taraf ise Kuzey Kutbu üzerinde bu büyüklükte bir deliğin daha evvel hiç oluşmamış olması. Peki Kuzey Kutbu'nda neler oluyor? Ozon tabakası neden bu denli hızlıca büyüdü?

Ozon deliğinin bu kadar büyük olmasının başlıca nedenleri olarak kutup bölgesindeki normalden daha düşük sıcaklıklar gösteriliyor. Bilim insanlarına göre kuvvetli rüzgarlar Kuzey Kutbu'nda oluşan 'kutup girdabı' içinde soğuk havayı hapsederek sıcaklıkların düşmesine yol de açtı. Bu gelişme de ozon tabakasının incelmesine neden oldu ve bir süre sonra ozon tabakasında deliğe yol açtı.

Ozon tabakası

Gates'in uyarıları bir yana seneller önce ünlü fizikçi Stephen Hawking'in dünya ile ilgili kıyamet uyarıları bugün de akıllara getiriyor. İşte Hawking'in ölümünden sonra çok konuşulan geleceğe dair önemli uyarılar...

76 yaşında yaşamını yitiren İngiliz fizik profesörü Stephen Hawking genel görelilik ve karadeliklerle ilgili araştırmalarıyla ün kazanmıştı.

Dünya Meteoroloji Örgütü'nden korkunç bir açıklama! Hızla yükseliyor, dünyayı bekleyen büyük bir tehlike.
Ancak Hawking sıklıkla kendi araştırma alanından çıkarak, önümüzdeki dönemlerde insanlığı bekleyen zorluklar ve varoluşsal tehditlere de dikkat çekti. Bu konulardaki açıklamaları basının manşetlerinde yer alırken bazen de tartışma yer verdi.

Stephen Hawking tüm yumurtaları aynı sepete koymayı doğru bulmayan bir kişi. Bu örnekteki sepet ise Dünya oluyor.

Hawking on yıllardır insanlığın diğer gezegenlere kalıcı olarak yerleşmek için harekete geçmesi gerektiğini söylüyordu. Bu açıklamaları sıklıkla manşetlerde yer aldı.

Harita

Hawking'e göre insanlığı Dünya'dan silecek olaylardan kaçmak mümkün değil. Bu olaylar arasında göktaşı çarpması gibi kozmik olayların yanı sıra yapay zekâ, iklim değişikliği, genetiği değiştirilmiş virüsler veya nükleer savaş gibi olaylar da olabilir.

2016'da BBC'ye konuşan Hawking, "Dünyada bir yıl içinde bir felaketin gerçekleşme ihtimali çok düşüktür. Ama bu ihtimal geniş bir zaman diliminde artar ve bin, 10 bin yıl gibi zaman dilimlerinde neredeyse kesin hale gelir" demişti.

İnsanlığın o süre zarfında evrene yayılabileceğine güvenen Hawking, yine de önümüzdeki 100 yıl için insanları uyarmıştı:

"Önümüzdeki yüzyıl boyunca uzayda kendine yeterli koloniler kuracak teknolojiye erişemeyeceğiz, bu yüzden bu süreçte çok dikkatli olmamız lazım."

Stephen Hawking yapay zekânın yarattığı fırsatların farkında olsa da tehditlerine karşı da uyarılarda bulunuyordu.

Hawking 2014'te BBC'ye konuştuğunda "yapay zekânın tam olarak gelişmesi insanlığın sonunu getirebilir" demişti.

Hawking'e göre bugüne kadar geliştirilen basit yapay zekâlar çok kullanışlıydı. Kendisinin de insanlarla konuşmasını sağlayan bir yapay zekâ uygulamasıydı.

Fakat Hawking zeki robotların gelişmiş formlarının insanlardan üstün hale gelebileceğini düşünüyor.

Stephen Hawking dünyadaki yaşama dair en büyük tehditlerden birinin iklim değişikliğinden geleceğini düşünüyordu.

Hawking, bu yüzden ABD'nin Paris Anlaşması'ndan çekilmesine dair endişelerini de açıklamıştı:

"Geri döndürülemez noktaya çok yakınız. Trump'ın bu eylemi Dünya'nın 250 derece sıcaklıkta ve asit yağmurlarının olduğu Venüs'e benzemesine giden yolu açabilir."