Nun Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından düzenlenen zirveye, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, Nun Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Esra Albayrak ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Zirvede bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Tekin, Filistin'de yaşanan katliama değindi. Sessiz kalan dünya ülkelerini eleştirdi. Bakan Tekin, "Emperyal dünya düzeninin bir kez daha iflas ettiğini gördüğümüz bir süreç. Ben yıllarca insan hakları dersleri anlattım. Anlattığımız her şey koca bir yalanmış." dedi.

Nun Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Esra Albayrak da "Dünya alarm veriyor" diye başladı konuşmasına ve yaşananlara tepki gösterdi. Esra Albayrak da daha müreffeh, adil, huzurlu ve insanca bir gelecek için çözümü, sorunları doğuran sistemin içinde aramayı reddettiklerini aktardı. Albayrak, son 29 günde Gazze'de bebeklerin, çocukların ve kadınların her gün tonlarca bombanın altında can verdiğini dile getirdi. Dünyanın alarm verdiğini kaydeden Albayrak, "Tarihte görülmemiş bir hızla ilerleyen bilgi teknolojileri, uzay teknolojileri, yapay zeka algoritmaları eğer insanlığın hizmetinde olmayacaksa, insanı yaşatmayacaksa, insanın yeryüzünde varlığını tehdit edecekse bu gidişatı sorgulamak zorundayız." diye konuştu.

Dr. Esra Albayrak, A Haber mikrofonlarına yaptığı açıklamada ise Filistin'de İsrail'in düzenlediği saldırıları bir soykırım olarak niteledi. Esra Albayrak, "Duygularımızı tarif etmek gerçekten mümkün değil. Filistin halkının mücadelesini çocukluğumuzdan takip ediyoruz. Dolayısıyla bugün gelinen noktada çok açık bir şekilde soykırım var. Bu artık bir soykırım. Hepimizin yüreğini yakıyor. Rabbini bilen bir kul başka bir kula zulüm etmez. Hiçbir insana, yavruya veya bebeğe kitlesel bir silahı doğrultmaz." dedi.

Albayrak, "Bakıyorsunuz; insan hakları metinlerinin adeta rafa kaldırıldığı alınan hiçbir kararın tesir etmediği sistematik bir terör devleti gerçekleşiyor. Çok duygulanıyoruz." İfadelerini kullandı.

Zirvede farklı başlıklar altında bir çok panel düzenlendi. Panellerde konuşmacı olan isimler arasınca yabancı akademisyenler de vardı.