Dün 8,54'e kadar yükselerek 8,58'deki tarihi zirvesine yaklaşan dolar/TL, bugün piyasaların açılmasıyla beraber 8,60 sınırına dayanarak bütün zamanların en yüksek düzeyine yükseldi. Euro/TL'de de rekor güncellenirken tarihi seviyeler 10,47'nin üstüne taşındı.

Dün piyasaların kapanışına doğru hareketlenen dolar/TL 8,54'e kadar yükselirken 8,58'deki tarihi seviyelerine bir adım daha yaklaşan dolar, Kasım 2020'deki 8,5803'ü geçerek bütün zamanların en yüksek düzeyini güncelledi. Saat 10:23 itibarıyla dolar/TL dolar/TL'deki yeni zirve 8,5995 oldu.

Euro/TL de rekorunu 10,47'nin üstüne taşıdı.

Gözler S&P'nin Türkiye değerlendirmesinde

Haftanın son işlem gününde yurt içinde yoğun veri gündemine ek olarak Standard and Poors'un (S&P) daha öncde açıkladığı takvimde yer alan olası Türkiye raporu beklenecek. S&P'nin Türkiye için kredi notu "Durağan" görünüm ile "B+" düzeyinde ve piyasalarda muhtemel bir değerlendirme gelse bile Türkiye'nin notunda ve görünümünde bir değişiklik beklenmiyor.

Sterlin, dolar karşısında üç ayın zirvesinde

Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) beklenenden daha erken faiz artırımı gerçekleştireceği ön görülerinden destek bularak dolar karşısında üç ayın en yüksek düzeyini gördü; dolarda ise bugün açıklanacak enflasyon göstergelerinden PCE verisi takip ediliyor.

Sterlin dün bir BoE yetkilisinin merkez bankasının gelecek seneye kadar faizleri artırabileceği açıklamasının sonrası yüzde 0,58 yükseldikten sonra bugün kazanımlarını koruyarak 1.4203 dolarda işlem gördü. Euro/sterlin yüzde 0,04 değer kaybıyla 85.83 sterlinde seyretti.

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gevşek para politikasını destekleyen açıklamalarının sonrası dün 1.2266 dolarda beş buçuk ayın en yüksek düzeyini gördükten sonra gerileyerek 1.2192 dolarda işlem gördü. ECB para politikası toplantısı 10 Haziran'da düzenlenecek. Ekonomistler enflasyon göstergelerinden PCE verisinin Nisan'da senelik bazda yüzde 2,9 artacağını tahmin ediyorlar. PCE verisi Mart'ta yüzde 1,8 yükselmişti.

Standard and Poors(S&P), Türkiye ile alakalı bu senenin ikinci raporunu açıklayabilir. S&P'nin takviminde Türkiye için rapor açıklama tarihi 28 Mayıs olarak görülüyor. Fakat S&P, takvimde yer alan tarihlerde bir rapor açıklamayıp, pas geçebiliyor. S&P'nin Türkiye için kredi notu "Durağan" görünüm ile "B+" düzeyinde bulunuyor. Piyasalarda bu akşamki olası değerlendirmede kredi notu ve görünümde değişiklik olmayacağı tahmin edildi.

Avrupa'da Euro Bölgesi Ekonomik Görünüm Endeksi (12.00) günün en önemli verisi olacak. Bölgede Ekonomik Görünüm Endeksinin 110,3 puandan 112,8 puana çıkacağı tahmin ediliyor.

ABD'de şahsi gelirler ve tüketim, öncü mal ticaret dengesi (15.30), Michigan Tüketici Güven Endeksi (17.00), Baker Hughes sondaj kule sayısı (20.00) verileri takip edilecek.