Tutuklu haldeki Rus muhalif lider Aleksey Navalny'nin doktorları, 20 günden uzun süredir yaptığı açlık grevini acilen bırakmaması durumunda Navalny'nin ölebileceği ikazında bulundu.

Beş doktor, hastaneye kaldırılan Navalny'ye ait 20 Nisan tarihli tahlil neticelerini inceledikten sonra bu sonuca vardı.

Doktorlar "Açlık grevi, çok kısa bir süre daha bile devam ederse, elimizde tedavi edebileceğimiz biri kalmayacak" dedi.

44 yaşındaki Navalny Şubat ayında tutuklanmıştı.

Sırt ağrıları ve bacaklarındaki uyuşma sebebiyle acil tıbbi yardım talep eden Navalny, aşağı yukarıya 25 gün evvelce doktorlarıyla görüşmesine izin verilmediği ve iyi tedavi görmediğinden şikayet ederek açlık grevine başlamıştı.

Navalny'yi görmelerine izin verilmeyen doktorlar açıklaması Rus Mediazona internet sitesinde yayınlandı.

Doktorlar, salı günü yapılan "aşağı yukarıya bağımsız" olduğunu tahmin ettikleri muayenenin sonuçlarına göre bir değerlendirmede bulunduklarını ifade etti.

Tutuklanmadan evvel Navalny'nin tedavisini yürüten doktorlar, muhalif liderin böbrekleri ve sinir sistemindeki sorunların, açlık grevini kısa bir süre daha bile devam ettirmesi durumunda hayatını kaybedebileceğini gösterdiğini belirtti.

Doktorlar Navalny'nin sağlığını ve hayatını koruması için acilen açlık grevini bırakması gerektiği ikazında bulundu.

Doktorlar bunun dışında Navalny'yi görmelerine izin verilmesini de talep etti. Rus yetkililer, Navalny'nin doktorlarının değerlendirmesine yorum yapmadı.

Navalny Pazartesi günü cezaevi hastanesine sevk edilmişti.

Cezaevi yetkilileri her gün doktor kontrolünden geçtiğini ve vitamin almayı kabul ettiğini duyurmuştu.

NAVALNY: İSKELETE DÖNDÜM

Navalny'nin resmi Instagram hesabından Çarşamba günü yapılan paylaşımda "Hücresinin içersinde sürünen bir iskelete döndüm" ifadesi kullanıldı.

Binlerce Navalny destekçisi, yasaklara karşın Çarşamba günü Rusya'da sokaklara çıkarak, Navalny'nin serbest bırakılmasını talep etmişti.

Siyasi gözaltı ve tutuklamaları takip eden izleme grubu OVD-Info, gösterilerde aşağı yukarıya 1000 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

NAVANLY ZEHİRLENMİŞTİ

Navalny geçen sene Ağustos ayında zehirlenmiş ve zor kurtarılmıştı.

Bu zehirlenme ardından yoğun bakım amacıyla götürüldüğü Berlin'de toksikologlar Navalny'nin Rusya'da silah olarak üretildiği bilinen Noviçok adlı maddeye maruz kaldığı neticesine varmıştı.

Batılı hükümetler saldırıdan Rusya hükümetini sorumlu tutarken Navalny de doğrudan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i suçlamıştı.

Kremlin hem olayla hiç bir ilgisi olmadığını söylüyor hem de olayın Noviçok zehirlenmesi olduğunu sorguluyor.