Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan arasında yükselen tansiyon, sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in rutin kontrol ve bakım sürecine girmesiyle kısa süreliğine de olsa normal bir seviyeye getirildi. Her daim masaya oturarak sorunu çözmeye hazır olduğunu bildiren Türkiye, diplomatik yollarla masaya oturma fikrine de haliyle sıcak bakıyor.

İlgili konuda Almanya'nın arabuluculuk çalışmaları son sürat devam ederken geçen zaman içinde üst düzey görüşmelerin de yeniden başlayabileceği bildiriliyor.

Almanya'nın konuya ilişkin girişimlerinin olduğu ve Türkiye'nin ise kışkırtmalara taviz vermeden diplomatik bir çözüm için masaya oturmayı kabul ettiği bildirildi.

Bakan Çavuşoğlu açıkladı: Geri adım atmak yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz gün, "Geri adım yok, Oruç Reis bakımdan sonra araştırmalarına devam edecek." demişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, "Yunanistan ve AB ülkeleri diplomasiye tanınan şansı heba etmemeli, mütekabil adımlar atmalıdır." dedi.

MASA TEKRAR KURULABİLİR

Yunanistan'ın, Haziran-Temmuz aylarında kurulan masayı dağıtmasının ardından 24-25 Eylül'deki AB Zirvesi'nde söz konusu masanın tekrar kurulup bu doğrultudaki ilk temasların gerçekleştirileceği düşünülüyor.

TÜRKİYE'NİN FRANSA'YA TAVRI NET

Söz konusu diplomasi masasının kurulması halinde Türkiye, bu masaya yalnızca Yunanistan ile oturacağını, Fransa'nın hiçbir koşulda bu sürece dahil olmayacağını net bir tavırla bildirdi.