Kalbimizin atışı gibi, solunum sistemimiz de her saniye çalışmaktadır. Nefes aldığınızda diyaframımız kasılır, akciğerleri aşağı çeker, gerer ve genişletir. Nefes verdiğinizde kubbe pozisyonuna geri dönerek ciğerlerinizdeki hava miktarını azaltır. Nefes sırasında vücudumuzdan atılmadığı takdirde hayati fonksiyonlara zarar verebilen atık ürünlerin ve toksinlerin vücuttan atılmasını da sağlarız. Bu farkında olmadığımız muhteşem eylem nedeniyle solunum sistemimizi denetleme ya da izleme ihtiyacı duymayız. Bu da birçok insanı nefeslerini düşünmek zorunda olmadıklarına inandırır. Ancak bu yaklaşım, vücudumuzun nefesimizden tamamen yararlanamaması ve zarar görmesine sebep olmaktadır.

Oysa bilinçli, dikkatli ve doğru bir şekilde nefes almak; duygu-düşünme-işleme şeklimizi, kaslarımızın çalışma şeklini, ne sıklıkla hastalandığımızı ve kronik hastalıklara yakalanma riskimize kadar birçok farklı açıdan vücudumuza etki eder. Hücrelerde ve dokularda artan oksijen, onları daha sağlıklı hale getirir. Daha sağlıklı ve düzgün işleyen organlar vücudun bağışıklık sistemini de geliştirir ve destekler.

Her gün derin ve doğru bir şekilde nefes almak için birkaç dakika ayırmak; stresi azaltmanıza ve daha fazla enerjiye sahip olmanıza yardımcı olur. Doğru nefes almak, sindirim sistemindeki oksijeni arttırır. Mide-bağırsak sorunları, kabızlık, hazımsızlık vb. rahatsızlıklardan kurtulmanızı sağlar. Nefes egzersizleri, kardiyovasküler kasları güçlendirmeye ve kan basıncını iyileştirmeye de yardımcı olacaktır.

Sağ elinizi göğsünüze, sol elinizi karnınıza koyun ve derin bir nefes alın. Bunu yaptığınızda, en çok hangi elin hareket ettiğini hissediyorsunuz? Sağ eliniz daha çok hareket ettiyse bu göğsünüzden nefes alıyorsunuz anlamına gelmektedir. Sol eliniz hareket ediyorsa karnınızdan nefes alıyorsunuz. İstenilen sol elinizin hareket etmesidir. Çünkü göğsünüzden nefes aldığınızda, nefesleriniz otomatik olarak daha kısa ve sığ olacaktır.

Doğru nefesin faydaları:

- Bağışıklığı geliştirir

- Kaygıyı azaltır

- Uyku kalitesini artırır

- Vücudu toksinlerden arındırır

- Sindirim sistemini iyileştirir

- Kalp damar sağlığına iyi gelir

- Sağlıklı ve parlak bir cilt sağlar

- Vücuttaki iltihabı azaltır

- Akciğerleri güçlendirir