Bugün bir Türk gemisi, silah ambargosunu ihlal ettiği gerekçesi ile olumsuz hava şartlarının altında uzun saatler boyunca güzergahından alıkonuldu. Ayrıca, gemide yapılan denetlemeler esnasında, gemide görevli olan personellere suçlularmış gibi bir muamele yapıldı. Söz konusu olaylara Dışişleri Bakanlığı'ndan çok ağır tepki geldi.

EYLEMİ PROTESTO EDİYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, güzergahından alıkoyulan gemiyle ilgili çok sert tepki gösterdi. Gemide görev yapan personellere yapılan muamelenin bakanlık tarafından esefle karşılandığı belirtildi. Bakanlık, personellere yetkisiz olarak güç kullanılmasını protesto ettiklerini belirterek, bundan ötürü doğabilecek herhangi bir kayıp veya zarara ilişkin gerçek ve tüzel kişilerin her anlamda tazminat hakkının tabiatıyla saklı olacağını bildirdi.

Silahlı personeller sabaha kadar gemide bekledi

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "MV Roseline A" adlı Türk bayrağı taşıyan bir ticaret gemisinin ayrıntılı bir şekilde sorgulandığı belirtildi. Açıklamaya göre, geminin kaptanı işbirliği gösterip geminin yüküyle ve seferiyle ilgili ayrıntılı bilgi paylaşımında bulunmasına rağmen saat 17:45 sularında Irini Harekatı silahlı birlikleri gemiye çıkıp uzun saatler süren "denetim" yaptı. Personellerin ve dahi kaptanın zorla üstleri arandı. Personeller toplanarak bir yerde alıkonuldu. Kaptanın başına da silahlı bir asker dikildi. Zor kullanarak tüm konteynerlere bakıldı. Silahlı birlikler, sabah 09:38'de gemiyi terk etti.