Bakanlıktan konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekilde:

Afganistan kritik bir dönemden geçmektedir. MIKTA'yı oluşturan Meksika, Endonezya, Kore Cumhuriyeti, Türkiye ve Avustralya Dışişleri Bakanları olarak Afganistan'daki insani durumun kötüleşmesinden dolayı giderek artan endişemizi ifade ediyoruz.

MIKTA ülkeleri, ilerleme için bir ortaklık olarak, küresel düzeyde önem taşıyan konularda işbirliği yapmak ve beraber çalışmak için bir araya gelmiştir. Bugün, Afganistan halkının ve komşu ülkelerde bulunan yerlerinden edilmiş Afganların karşı karşıya bulundukları, doğrudan ve kaydadeğer bir uluslararası destek olmadan yaklaşan kış aylarında daha da kötüleşmesi kaçınılmaz olan vahim durum karşısında güçlendirilmiş çok-taraflı çabalar için çağrıda bulunmak amacıyla seslerimizi birleştiriyoruz.

MIKTA ülkeleri, yakın risk altında bulunan veya eziyet görme tehdidiyle karşı karşıya olan Afganlar için acil hayat kurtarıcı koruma ve sığınma sağlamanın yanısıra, Afganistan'da yerlerinden edilmiş kişilere ve komşu ülkelerdeki Afgan mültecilere yardım ederek Afganistan'daki insani durumun iyileştirilmesine katkıda bulunmuştur. Komşu ülkelerin Afgan mültecilere koruma sağlamadaki rolünün ve bu ülkelerin Afganistan'a insani yardım ulaştırılması bakımından uluslararası topluma yönelik destek ve işbirliğinin farkındayız. Uluslararası toplumun sürekli desteği olmadan, bu krizin insani maliyeti artmaya devam edecektir. Ayrıca, BM ve diğer uluslararası kuruluşların ülkedeki insani durumu iyileştirme amacı taşıyan Afganistan’la ilgili fonlarını da destekliyoruz.

Uluslararası insani mukabelemiz, çatışma, kuraklık, Kovid-19 ve ekonomik krizin birleşik etkilerine ilaveten, toplumsal dışlanmanın getirdiği zorluklara da maruz kalan, yerlerinden edilmiş kadınlar, çocuklar ve azınlıklar dahil, en savunmasız durumda olanlara özel ilgi gösterilmesini sağlamalıdır. Kadınların ve kız çocuklarının hak kayıplarına ilişkin yaygın haberler derin rahatsızlığa sebep olmaktadır. Uluslararası fonlardan yararlanan programlar marifetiyle de olmak üzere, sağlık, eğitim, istihdam ve diğer hizmetlere eşit erişim sağlanmalıdır.

Afganistan'daki insani duruma eşgüdümlü, etkili ve sürekli bir mukabele ihtiyacını yineliyoruz ve BM ajansları ile yardım sağlayan diğer insani kuruluşlar için tam, güvenli ve engelsiz erişimin gerekliliğini vurguluyoruz. Tüm tarafları, yürürlükteki uluslararası insancıl hukuka ve uluslararası insan hakları hukukuna uymaya ve insani yardım personelinin emniyetini ve güvenliğini sağlamaya çağırıyoruz. Özbekistan'ın Termez'i Afganistan'a yönelik insani yardımlar için bir merkez ve geçiş noktası haline getirme çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz.

MIKTA, Afgan halkıyla dayanışma içindedir ve etkili bir insani müdahalenin sağlanmasını desteklemek için birlikte çalışacaktır.