Türkiye'yi bölmek adına 2006 yılında PKK terör örgütü tarafından kandırılıp Kuzey Irak'ta bulunan terörist kamplarına getirilen Diyarbakırlı 28 yaşındaki Rojda Barut, anne olduktan sonra bütün hayatının değiştiğini vurgulayarak Türkiye'nin kendisine nasıl sahip çıktığını anlattı. Örgütün kalleşliğini gören Rojda, 2009 yılında terör örgütünden kaçsa da, tutuklanma ve ceza alma korkusu yüzünden Türkiye'ye dönmedi ve Irak Erbil'e yerleşti. Rojda, kendisi gibi örgütten kaçmayı başaran başka bir teröristle evlendi.

TEDAVİ BULAMAYINCA TÜRKİYE'YE MUHTAÇ OLDU

Evlenen Rojda'nın Dila ve Abbas adında iki çocuğu oldu. Ancak çocuklarda kalp rahatsızlığı ve solunum sıkıntıları baş gösterdi. Irak'taki hastane ve doktorların yetersizliği nedeni ile tedavi imkanı bulamayan Rojda, Türkiye'ye geri dönmek zorunda kaldı. Çocukları için yakalanmayı göze alan Rojda, 3 ay önce çocuklarını da alarak Diyarbakır'daki ailesinin yanına döndü.

Akrabası tarafından polise ihbar edildi

Çocukları için Türkiye'ye dönen Rojda, Diyarbakır'da bir akrabasının durumu polise bildirmesiyle tutuklanarak hakim karşısına çıktı. Rojda, örgüt hakkında çok önemli bilgiler verdi ve tanıdığı teröristleri teşhis etti.

Örgütteyken çatışmaya girmedi

Örgütte yalnızca lojistik işleri yapan, çatışmalara karışmayan 2 çocuk annesi Rojda'nın ifadelerinde çelişki olmadığını tespit eden mahkeme ise, etkin pişmanlık yasasından yararlanarak Rojda'ya 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verdi. Rojda'nın pişman olması ve bir daha suç işlemeyeceğine dair mahkemede olumlu kanaat oluşması sebebiyle söz konusu ceza 5 yıl ertelendi.

Türkiye'ye muhtaç olduğumuzu anladım

Rojda, örgütün gerçek yüzünü gördükten sonra kaçmak isterken yakalandığını, kendisini yeraltı mağaralarına hapsettiklerini ancak kaçmanın bir yolunu bulduğunu söyledi. 11 yıldırı evli olan Rojda, teröristlerin kendisini nasıl kandırdığını şu sözlerle anlattı: Bize sürekli, 'Polis, askerin eline sakın düşmeyin. Sizi işkence ederek öldürürler' diyorlardı. Kafamda bu önyargılar olduğu için Türkiye'ye dönmeye cesaret edemedim. 

Çocuklarının hastalığı yüzünden gözünü karartıp Türkiye'ye döndüğünü söyleyen Rojda, "Yıkmak, bölmek için silah alıp dağa çıktığımız Türkiye'ye anne olduktan sonra nasıl muhtaç olduğumuzu daha iyi anladım. Çocuklarıma daha iyi bir gelecek, daha iyi eğitim ve tedavilerinin daha iyi şartlarda yapılması için Türkiye'ye geldim. Çocuklarımın tedavisine başlandı, devletin vatandaşına ayrım yapmadığını gördüm." dedi.