Amerikan ekonomi sitesi Bloomberg, 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin Türkiye ekonomisine getireceği yükü yazdı.

Bloomberg, depremlerin, konutlarda yaklaşık 70 milyar 800 milyon dolar hasara, milli gelirde 10 milyar 400 milyon dolar kayba yol açabileceğini yazdı. İşgücündeki kaybın da 2 milyar 900 milyon dolara mal olabileceğini belirtildi. Bu da Bloomberg'in tahminine göre, Türkiye için toplam 84 milyar dolarlık bir zarar demek.

Hesaplama, 1999 yılında meydana gelen ve yaklaşık 18 bin kişinin ölümüne yol açan deprem baz alınarak yapıldı.

NET RAKAM VERMEK İÇİN HENÜZ ERKEN

İngiliz merkezli uluslararası banka Barclays dahil olmak üzere, pek çok ekonomi kurumu tam maliyeti hesaplamak için henüz çok erken olduğunu vurgulamış olsa da Bloomberg'in belirttiği bu tahmin, diğer ekonomistlerin şimdiye kadar hesapladıklarından çok daha yüksek.

Bloomberg'e göre yollar, elektrik şebekelerinin yanı sıra hastaneler ve okullar da dahil olmak üzere Türkiye'nin altyapısında meydana gelen hasar, ülkenin bütçe açığını bu yıl GSYİH'nin yüzde 3,5'i olan resmi tahmine kıyasla yüzde 5,4'ün üzerine çıkarabilir.

KONUTLAR BİR YILDA YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, afetin yaşandığı an 100 milyar TL'lik fonun kurumlara aktarıldığını, bir yıl içinde de bölgedeki konut inşasını tamamlayacaklarını söylemişti.