Elazığ'da meydana gelen korkunç depremde yıkılan Dilek Apartmanı, 14 kişinin ölümüne sebep olmuştu. Bu bağlamda Dilek Apartmanı'nın yöneticileri hakim karşısına çıkarıldı. Davada 23 kişi yargılandı ve sanıklar hakkında 210'ar yıllık hapis istemi olduğu ortaya çıktı.

Burada yargılanan kooperatif üyeleri suçu üstlenmeyerek ölen kooperatif başkanı suçladı. Sanıklar üyeliklerden haberdar olmadıklarını ileri sürerken bir sanık ise hatır için üye yapıldığını belirtinde ortalık karıştı. Sanıkların hepsi aynı şeyi savunurken birinin farklı bir şey söylemesi davada dikkat çekti.

HEPSİ AYNI ŞEYİ SAVUNDU, BİRİ HARİÇ...

Elazığ depreminde çöküp 14 kişinin ölümüne sebep olan Dilek Apartmanı ile ilgili yürütülen soruşturmada sona gelindi. Dilek Apartmanı'nı inşa eden kooperatifin teknik sorumluları ve yöneticilerinin de aralarında yer aldığı 23 kişi "taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olma" suçundan ötürü 210'ar yıllık ağır hapisle cezalandırılması istemiyle adliyeye sevk edilmişti.

Kooperatifin yönetiminden sorumlu olan sanıklar, ölen kooperatif başkanına suç attı. Başkanın yönetimde bulunan oğlu, babasının üye sayısını doldurmak için kendisini yazdığını, üyelikten haberi olmadığını söylerken, başka bir üye de hatır gönül için adının yönetime yazıldığını iddia etti.

Bir başkası ise diye "Yazmışlar benim haberim yok." dedi. Teknik sorumlu mühendisin ifadelerinde ise "Makineler yoktu o zaman, betonu işçiler elleriyle yaptılar." şeklinde savunma yaptı.

YÖNETİM ASLİ KUSURLU İLAN EDİLDİ

Kooperatif iddialara göre 1980 tarihinde kuruldu, 1994 tarihinde ise inşaat tamamlandı, ardından 1996'da da kendini feshetti Yine iddialara göre inşaatın bir dönem sürüncemede kaldığı söylendi. Sürünceme döneminde Raif Yılmaz başkanlık yapıyordu. Dilek Apartmanı yıkılıp 14 kişiye mezar olunca savcılık soruşturma başlattı.

Bir makine mühendisi ve inşaat mühendisinden oluşan bilirkişi heyeti de inceleme ve raporlama sürecine giriş yaptı. Raporda yıkılan Dilek Apartmanı'na ait onaylı betonarme projesi içinde taşınmazın beton ve çelik sınıfı beyan edilmedi. Betonlardan alınan numunelerin üzerinde yapılan incelemeler sonucunda beton basınç değerlerinin olması gereken değerin altında çıktığı tespit edildi. Dilek Apartmanı, 1975 dönemindeki deprem yönetmeliğine göre yapıldı. Mevcut deprem yönetmeliğindeki şartları da karşılamıyordu.

Bilirkişiler raporun sonuç bölümünde, aynı proje şeklinde inşa edilen bloklarda deprem esnasında göçük olmaması nedeniyle kooperatif yönetiminin ve uygulama sorumlusunun asli kusurlu olduğu kanaatinde olduklarını belirttiler.