Demir-Çelik piyasasını manipüle ederek fiyat istikrarını bozan, sektördeki firmaları devre dışı bırakarak tekelleşen, kurdukları paravan şirketler üzerinden 105 milyarlık sahte fatura ile devleti 25 milyar lira zarara uğratan 3 farklı suç grubuna yönelik operasyonda yeni detaylar ortaya çıkıyor. Soruşturma kapsamında yapılan incelemelerde onlarca içi boşaltılmış, batık duruma getirilmiş şirket bulundu.

SOKAKTA YAŞIYOR

Ankara Emniyet Mali Suçlarla Mücadele ekipleri, kâğıt üzerinde milyon dolarlık şirket sahibi İbrahim D.’yi yakalamak için gittikleri Adana’da şoka uğradı. Yırtık elbiseler, kir pas içinde, dişleri dökülmüş ve sokakta yaşayan İbrahim D.’nin “milyon dolarlık” şirket sahibi olabileceğine ekipler önce inanamadı. Ancak hakkında gözaltı kararı vardı ve İbrahim D. yakalanarak emniyete getirildi. Hücreye konulan ‘evsiz’ İbrahim D. ile ilgili gerçek de burada ortaya çıktı.

AKLİ DENGESİ YOK

İbrahim D.’nin akıl sağlığı yerinde değildi, üzerine şirket kurulmuştu. Bu şirket üzerinden ise 4 ayda 210 milyon liralık işlem yapılmıştı, naylon faturalar düzenlenmişti. Akli dengesi yerinde olmayan İbrahim D. üzerinden milyon liralık vurgun yapılmıştı. İbrahim D., konulduğu hücrede tuhaf davranışlarıyla da dikkat çekiyordu. Kaldığı tek kişilik hücrede yılan arayan İbrahim D.’nin kendisine yöneltilen “Ne yapıyorsun” sorusuna ise “Yılan var, onu arıyorum. Yakalayıp, pişirip yiyeceğim, yolumu bulacağım” diyerek tuhaf cevaplar verdiği öğrenildi.

KIYAFETLERİ YIRTIK

Polislerin yırtık elbiselerle, üstü başı kir içinde sokakta yaşarken bulduğu İbrahim D.’nin, cezai ehliyetinin olup olmadığının belirlenmesi için detaylı sağlık kontrolünden geçirileceği öğrenildi. İbrahim D. hakkında, daha önceki yıllarda uyuşturucu bulundurma, kasten yaralama, kötü muamele, dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma gibi suçlarda işlem yapıldığı ve sabıkası bulunduğu belirlendi.

SOKAKTA YAŞAYAN BAŞKA BİR MAĞDURUN ÜZERİNE DE ŞİRKET KURMUŞLAR

Gözaltına alınan şüphelilerden Mustafa G., savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Mustafa G., tanımadığı kişilerle para karşılığı kimlik bilgilerini paylaştığını belirterek, "İzmir'de fuarda gezerken yanıma tanımadığım arkadaşlar geldi. Benim üzerime şirket açacaklarını söyleyerek bin lira para teklif ettiler. Ben de sokaklarda kaldığım için kabul ettim. '2 ay sonra şirket kapanacak' demişlerdi. Ama ben 2 ay sonra bunlara ulaşamadım. Mağdur oldum. Ankara'da üzerime şirket açılmış. Ben 2 ay sonra vergi dairesine gittim, vergi dairesinde şirket açıldığını öğrendim. Vergi şifremi değiştirdim. 2 sene sonra şüpheli olarak gözaltına alındım, mağdurum. İfademi verdim, geri gidiyordum. Şirketi kapattırmak için Ankara'ya geldim. Şirketi kapatamadım" dedi.