1920 Sevr haritasını, verdiği Kurtuluş Savaşı mücadelesi ile bitiren Türkiye 100 yıllık aranın ardından aynı şeyi, AB'nin "resmi harita değil" diyerek tabir ettiği Seville haritasına uyguladı. Söz konusu işgal haritası, Türkiye'nin Mavi Vatan'ını işgal ettiği gerekçesi ile 100 yıl önceki Sevr anlaşmasına benzetiliyor. Türkiye, Doğu Akdeniz'deki gerilimi her ne kadar diplomasi yoluyla çözmeye çalışsa da bu durum Yunanistan tarafından bir zafer olarak kabul ediliyor.

SEVİLLE RESMİ HARİTA DEĞİL

4 Ekim 2004 tarihinde yayınlanan "Denizci Avrupa ve AB Genişlemesi: Bir Jeopolitik Perspektif" adlı bir makalede ilk kez adı geçen Seville haritasında Türkiye yok sayılarak ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Bu harita resmi dökümanlardan web sitelerine, her platformda yayınlanıyor. Türkiye'nin sesini duyurarak tepkisini gösterdiği Seville haritası, AB tarafından reddedildi. AB, "Seville resmi bir harita değil." dedi.

ASKERLERİN ÇIKARTILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Yunanistan'ın Seville haritasının yok sayılmasının ardından sıra, Yunanistan askerlerinin adalardan çıkarılması. Türkiye ve Yunanistan arasındaki temaslarda Türkiye'nin önceliği söz konusu askerlerin adalardan çıkarılması için Yunanistan'ı zorlamak olacak. Yunanistan, daha önce Almanya'dan, askerlerini geri çekmesi konusunda bir uyarı almıştı.