Daihatsu skandalından Mazda ve Subaru da etkilendi. Daihatsu için gectigimiz hafta yürütülen bir rapor, Japonya’daki test prosedürlerini yanıltarak emisyonda usulsüzlük yaptığını gösterdi.
 
Buna göre Copen, Move ve Hijet gibi modellerin üretimleri ve sevkiyatları durduruldu. Şirketin emisyonları bilerek düşük gösterdiği ve düzenleyici kurumları kandırdığı ortaya çıktı.
 
Daihatsu, sorunları çözmeye çalışırken etkilenen modellerin satışını durdurdu. Şirket, araçlarının emisyon standartlarını karşılamaması halinde Japonya’da para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.
 
 
Ancak bu skandaldan etkilenen tek şirket Daihatsu değil. Japon şirketin üretim tesislerinde Toyota, Mazda ve Subaru modellerinin de montajının yapıldığı ifade edildi. Bu da üç markanın itibarı konusunda önemli tehlikeler yaratıyor. Etkilenen modeller tek tek açıklanmamış olsa da, üç üreticiden 64 modelin emisyon skandalına karıştığı bildirildi. Şirketlerden gelen ortak açıklamada, testlerin inceleneceği belirtilerek özür mesajı yayınlandı. Şu anda bu modellerin sevkiyatlarının da durduğunu hatırlatmak gerekiyor.
 
Daihatsu, emisyon skandalı yaşayan ilk Japon otomobil üreticisi değil. Nissan ve Mitsubishi, 2016 yılında dizel araçlarla ilgili benzer bir hile yaptığını itiraf etmişti. Ancak bu, Japonya’nın benzinli otomobillerle ilgili en büyük vakası.