Dünyayı saran koronavirüsle mücadelede tüm ülkeler canla başla savaşmaya devam ederken Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi, İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. İlker Taşçı'dan özellikle orta derecede D vitamini eksikliği olan vatandaşları ilgilendirecek bir uyarı geldi.

Taşçı, D vitamini eksikliğinin koronavirüs salgını öncesinde birçok hastalıkla bağdaştırıldığına dikkat çekerek, "Yapılan araştırmalarda bilim insanları geriye dönük olarak bir bölgede kaydedilmiş olan verileri inceleyerek, 20 nano gram mililitrenin altında yani orta düzeyde bir D vitamini eksikliği yaşayan bireylerde Covid-19'un daha sık görüldüğünü ortaya koydular. Bu çalışma geçmişe yönelik de olsa 20 nano gram mililitrenin altında veya bir miktar D vitamini eksikliği olan bireylerin yaşadığı bölgelerde koronavirüs enfeksiyonunun sıklığı daha fazladır." dedi.

D VİTAMİNİ GÜNEŞ ARACILIĞIYLA ALINMALI

20'nin altındaki değerlerin D vitamini düşüklüğüne işaret ettiğini bildiren Taşçı, 10'un altındaki değerlerin ise önemli seviyede D vitamini eksikliği olarak bilindiğini vurguladı. 

Taşçı, "Son yıllarda ortaya çıkan daha hedefe yönelik ve detaylı araştırmalar dışarıdan D vitamini alınmasıyla elde edilen faydaların doğal olarak güneş aracılığıyla D vitaminini yükseltmekten çok iyi olmadığını gösterdi. Kendi başınıza eczaneden veya başka bir yerden D vitamini alıp, her ne kadar bunlar reçetesiz yazılsa da kullanmayın." ifadelerini kullandı.