Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021'de ihracatta tüm zamanların rekorunun kırılmasının beklendiğini belirterek, “Türk ekonomisini sadece döviz kuru, faiz, enflasyon parantezine hapsetmeye çalışanların gerideki yatırım, üretim, istihdam, ihracat, büyüme temelli asıl fotoğrafı gözlerden kaçırma çabaları boşunadır” dedi.

Türkiye'nin salgın sonrası kontrollü normalleşme sürecinin başarıyla yürüdüğünü söyleyen Erdoğan, yapılan toplam aşı sayısının 59 milyona ulaştığını kaydetti. Virüsün yeni varyantlarının dünyayı tehdit ettiğini ve Türkiye'nin hem sağlık sisteminin gücü hem de aşılama oranları ile nispeten iyi bir noktada olduğunu söyleyen Erdoğan, “Tüm vatandaşlarımı, kendilerinin ve sevdiklerinin sağlığı için bayrama kadar aşılarını yaptırmaya davet ediyorum. Aşılamanın nispeten düşük olduğu yerler önümüzdeki günlerde tehdit altına girebilir. Ciddi gayretler ve fedakarlıklar neticesinde elde ettiğimiz bu avantaja hep birlikte sahip çıkmak mecburiyetindeyiz. Kamu kurumlarımız başta olmak üzere insanların kalabalık olarak bulunduğu her yerde kurallara riayet etmek çok önemlidir. Bayram günlerini kurallara uyarak geçirmeliyiz. Aynı sıkıntılara düşmemek için tedbiri elden bırakmamalıyız” diye konuştu.

Turizm sektörünün 25 milyon turist, 20 milyar dolar turizm geliri hedefiyle son sürat çalıştığını belirten Erdoğan, normalleşme ile birlikte üretim ve ihracatta yükseliş trendinin başladığını kaydederek, “İnşallah 2021'de ihracatımızı 200 milyar doların üzerine çıkartarak tüm zamanların rekorunu kıracağız” açıklamasında bulundu.

'ADIM ADIM YAKLAŞTIĞIMIZI İSPATLAYACAĞIZ'

Türkiye'nin üzerinde kara bulutlar dolaştırmak için çalışanların müspet tüm gelişmelerin üzerini kapatarak umutsuzluk körükleme gayretlerinin beyhude olduğunun açıklanan her veri ile tekrar tekrar görüleceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sıkıntılarımız, sorunlarımız, kayıplarımız yok mu? Elbette var. Ama elimizdeki imkanlar, potansiyelimiz ve yakaladığımız fırsatlar bu sıkıntıların katbekat üzerindedir. Türk ekonomisini sadece döviz kuru, faiz, enflasyon parantezine hapsetmeye çalışanların gerideki yatırım, üretim, istihdam, ihracat, büyüme temelli asıl fotoğrafı gözlerden kaçırma çabaları boşunadır. 2021 yılında ulaşacağımız büyüme oranı ile dünyanın yükselen ekonomisi olduğumuzu, hedeflerimize adım adım yaklaştığımızı ispatlayacağız” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Küresel yönetim ve ekonomi sisteminin yeni baştan yapılandığı şu süreçte Türkiye'yi hak ettiği yere getirmek için son iki asrın önemli fırsatını yakalamış durumdayız. Sürekli altını çizdiğimiz 2023 hedefleri ve 2053 vizyonu Türkiye için sıradan siyasi söylemler değil, tarihi bir kavşak noktasının ifadesidir” dedi.

'YÜZDE 40 İNDİRİMLİ'

AK Parti hükümetlerinin ulaştırma alanında yaptığı hizmetlerden bahseden Erdoğan, “Geçtiğimiz 19 yılda bu alanda toplamda 1 trilyon 104 milyar lirayı aşan yatırım gerçekleştirilmiştir. Türkiye'yi dünyanın en konforlu ulaşım alt yapısına sahip yeni lojistik süper gücü yapmak için gece gündüz çalıştık. Hamdolsun geldiğimiz noktada hedeflerimizin önemli bir kısmına ulaştık. Bölünmüş yol uzunluğumuzu 6 bin 100 kilometreden 28 bin 200 kilometreye, otoyol uzunluğumuzu bin 714 kilometreden 3 bin 532 kilometre çıkarttık. Bu yollar üzerinde uzunluğu 567 kilometreyi bulan 364 yeni tünel, uzunluğu 396 kilometreyi bulan 567 yeni köprü ve viyadük inşa ettik. Demiryollarında, havayollarında ve deniz yollarında da benzer atılımları hayata geçirdik. Ülkemizi küresel bir lojistik merkezi haline getirerek dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almamızı sağlayacak çalışmaları kararlılıkla sürdürüyoruz” diye konuştu.

Erdoğan, “Ulaştırma projelerimizi devreye alırken farklı yatırım modelleri kullanıyoruz. Bazılarını doğrudan kamu kaynaklarıyla, bazılarını da kamu-özel sektör işbirliği ile yapıyoruz” diyerek bazı otoyollarla ilgili bilgi verdi. Erdoğan, Ankara-Niğde Otoyolu ile ilgili şu müjdeyi de vatandaşlarla paylaştı:

“Artık bu otoyolda sürücülerimiz otomobilleri ile yüzde 20, minibüs, yolcu otobüsü, kamyon ve tırlarıyla da yüzde 40 indirimli olarak seyahat edebilecek.”

Erdoğan, Karayolları Genel Müdürlüğü işletmesindeki otoyollar ve köprülerde bayram vesilesiyle uygulanacak ücretsiz geçişlerin cuma günü gece yarısı uygulanmaya başlanacağının altını çizdi. Önümüzdeki yılın 18 Mart'ında hizmete açılacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nde araçların geçeceği yolun çelik döşemelerinin tabliye montajına başlandığının da altını çizen Erdoğan, Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanıldığı 18 Mart 1915'i işaret eden, 318 metrelik çelik kuleler ve iki kule arasındaki 2023 metrelik orta açıklığı ile bu köprünün Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümünün en önemli sembollerinden birisi olacağını belirtti.

'KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kadıköy'deki Surp Takavor Kilisesi'nde yaşananlara ilişkin, "Sergilenen saygısızlığı bu mübarek günlerde birliğimize, beraberliğimize yönelik bir provokasyon olarak görüyorum. Tüm vatandaşlarımızın din ve inanç hürriyetlerini korumak en başta gelen vazifemizdir. Benzer hadiseler gibi bu konunun da sonuna kadar takipçisi olacağız. Böyle bir ahlaksızlığı, böyle bir edepsizliği bizim kabullenmemiz mümkün değildir. Hangi dinden olursa olsun, hangi inançtan olursa olsun kalkıp kesinlikle onların mabetlerine bu tür saldırıları kabul etmemiz asla mümkün değildir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır ziyaretine ilişkin, ”Coğrafyamızın, medeniyetimizin bu kadim şehri 40 yıllık çok büyük acılar çekti, kayıplar yaşadı. Bu dönemin sembollerinden olan Diyarbakır Cezaevi'ni hem geçmişin bir kesitinin muhafaza edildiği, hem gençlerimizin umutlarının ve heyecanlarının yaşatıldığı bir kültür merkezine dönüştürme kararı aldık. Yapılan toplu açılış töreninde şehrin eğitimden sağlığa, ulaşımdan sulamaya kadar her alanda ihtiyacı olan yüzlerce kamu yatırımını vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Şehir hastanesinden raylı sisteme kadar pek çok hizmetin müjdesini Diyarbakırlılarla paylaştım. Bu törenle terör örgütü vesayetinden kurtarıp halkın hizmetine verdiğimiz belediyelerin yatırımlarını da hizmete açtık. Aynı şekilde tekstil, organize sanayi ve organize bölgesinde inşa edilen 30 yeni fabrikanın resmi açılışını gerçekleştirerek şehrimizin gelişme ve kalkınma hamlesinin sevincine ortak olduk. Diyarbakırlı kardeşlerimizle şöyle geçmişten bugüne yaşananların hasbihalini de yaptık. Bir dönem ülkemizin ilk 5 sanayi şehri arasında yer alan Diyarbakır'ın nasıl olup geri kalmışlık batağına saplandığından başlayıp çözüm sürecine kadar uzanan kapsamlı bir değerlendirmeyi oradaki vatandaşlarımızla ve tüm milletimizle paylaştık" dedi.

"Terör örgütünün Kürt vatandaşların sadece değerlerine savaş açmakla kalmadığını erkek ve kız çocuklarını nasıl kendilerinden kopardığını, onları nasıl kasıtlı olarak ölüme sürüklediğini hatırlattık" diyen Erdoğan, "Her türlü riskini ve sorumluluğunu üzerimize alarak sırf ülke ve bölge terör belasından kurtulsun diye başlattığımız çözüm sürecinin bölücü örgüt tarafından hangi karanlık emellerle bitirildiğini anlattık. Türkiye'yi Suriyeleştirmek isteyenlerin, taşeronluğuna soyunanların bu ülkeye ve millete yaptıkları alçakça ihanete işaret ettik. Yasin Börü gibi nice Kürt gencini alçakça katledenlerin çocuklarını dağa kaldırıp yüreklerini yaktıklarını, nice ailelere sırtını dönenlerin kendi evlatlarını nasıl ihtimamla büyüttüğünü anlattık. Sokaklarda oluk oluk kan akarken çevreler tarafından şişirilen sözde siyasetçilerin aslında hangi oyunun figüranları, hangi silahlı örgütlerin tetikçilerinin olduğunun ısrarla sorulmasını istedik. Kimseyi itham etmedik, kimseyi karalamadık, kimseyi ötekileştirmedik. Sadece vicdan ve ahlak sorgulaması yaptık. Bölgedeki her vatandaşımıza eğer amaç hizmetse kimin kendilerine hizmet getirdiğini, eğer amaç hak ve özgürlük mücadelesi ise kimin kendilerine bunları sağladığını düşünmeleri çağrısında bulunduk. Diyarbakırlı kardeşlerimizden sadece yaşananları gözden geçirerek kimin istismar siyaseti, kimin eser ve hizmet siyaseti peşinde koştuğunu tespit etmelerini beklediğimizi söyledik. Bu muhasebeyi akıl, vicdan ve izan çerçevesinde yapan herkesin Türkiye'nin 81 vilayetinin her birinin Cumhuriyet döneminde ilk defa demokrasi ve kalkınma bakımından aynı şartlara ve imkanlara bizim dönemimizde kavuştuğunu idrak edeceğine inanıyoruz" açıklamasında bulundu.

'AYDINLIK BİR GELECEK BEKLİYOR'

Türkiye'nin doğusuyla batısı, kuzeyiyle güneyi arasında hem hak ve özgürlükler, hem temel hizmetler bakımından hiçbir fark kalmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütünün dağdaki ve şehirdeki unsurları etkisiz hale geldikçe, istismar araçları ellerinde alındıkça bölgede bir huzur havası hakim olduğunu bildirdi. Şehirlerin kendi potansiyelleri ve özgün kabiliyetleri çerçevesinde kurulan güçlü demokrasi ve kalkınma altyapısı üzerine gelişip büyüyerek geleceğe hazırlandığını söyleyen Erdoğan, uzunca bir dönem tarım ve hayvancılık dışında kayda değer bir ekonomik faaliyetin olmadığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki şehirlerde hızlı bir sanayi ve ticaret atılımının göze çarptığına dikkat çekti. Erdoğan, yüksek istihdam kapasitesine sahip fabrikaların ardı ardına açıldığı, hizmet sektörünün canlandığı, ihracatın yaygınlaştığı bu şehirlerin büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasına çok önemli destek verdiğini belirterek, "Yıllarca bölge insanını baskı ve zulüm altında tutan, inim inim inleten, geri kalmışlığa mahkum eden bu bölücü zihniyet geriledikçe bu şehirlerimizin kalkınma ve büyüme heyecanı güçleniyor. İnşallah ülke ve millet olarak aydınlık bir gelecek bekliyor" ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki perşembe günü 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin 5. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Bu vesileyle ülkemizi ve milletimizin bekası yolunda hayatlarını feda eden tüm güvenlik güçlerimiz ve şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Türk milletinin yazdığı 15 Temmuz destanı asırlar boyunca hatırlanacak ve dersler çıkarılacak tarihi bir dönüm noktasıdır. İnşallah 15 Temmuz günü bizzat iştirak edeceğimiz programlarla bu önemli hadiseyi bir kez daha ibretle anacak, milletimize şükranlarımızı tekrar ifade edeceğiz. Her 15 Temmuz tarihi bizim için ülkemize ve milletimize uzanan hain elleri kırma azmimizi bileyen bir hatırlama vesilesi olacaktır. Diğer yandan önümüzdeki hafta idrak edeceğimiz mübarek Kurban Bayramınızı şimdiden tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.

'20 TEMMUZ TÖRENLERİNE KATILACAĞIZ'

Kurban Bayramı'nda 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde olacağını bildiren Erdoğan, "Geniş bir ekiple KKTC'ye perşembe gününden gidip cuma günü yine orada olacak, cuma günü akşamı inşallah döneceğiz. Bayramın birinci gününü Kıbrıslı kardeşlerimizle geçirecek, 20 Temmuz törenlerine katılacağız. Böylece tüm dünyaya KKTC'nin hak ve adalet arayışında en güçlü şekilde yanında olduğumuz mesajını vereceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Kurban Bayramı için tüm kurumların hazırlıklarını yürütmekte olduğunu dile getire Erdoğan, trafik düzeninden kurban kesme organizasyonuna kadar vatandaşların hayatını kolaylaştıracak her tedbirin ilgili kurumlarca alındığını söyledi. Bayram tatili vesileyle yola çıkacak tüm vatandaşlara çağrıda bulunan Erdoğan, ”Vatandaşlarımızın trafik kurallarına harfiyen riayet etmelerini, can ve mal kaybı ile sonuçlanacak kazalara karşı dikkatli olmalarını şimdiden özellikle cumhurbaşkanları olarak rica ediyorum. Sürücülerimizin kesinlikle yola yorgun çıkmamaları, varacakları yere yaklaştıkça tedbiri artırmaları, yolda seyreden mobilet motosiklet, bisiklet türü küçük araçlar konusunda dikkatli olmaları çok çok önemlidir. İçişleri Bakanlığımız, emniyet ve jandarma birimlerimiz bayram boyunca denetimlerini kesintisiz devam ettireceklerdir" değerlendirmesinde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile diğer ilgili kurumların da vatandaşların kurbanlıklarını gönül huzuruyla kesebilmeleri için gereken tedbirleri aldıklarını söyleyen Erdoğan, "3 tane yangın söndürme uçağını filomuzun içerisine katmış bulunuyoruz. Temenni ederiz ki orman yangınlarıyla bu süreç içerisinde karşı karşıya kalmayız. Ülkemizde geçtiğimiz yıl 2. 8 milyonu küçükbaş, 963 bini büyükbaş olmak üzere toplamda 3 milyon 774 bin baş hayvan kurban olarak kesilmişti. Bu yıl 3.7 milyon küçükbaş ve 1 milyon 350 bin büyükbaş olmak üzere toplamda 5 milyon 50 bin hayvan kurban kesmek isteyen vatandaşlarımız için hazır edilmiştir. Bayramın Suriye, Filistin Yemen gibi kardeşlerimizin zulüm altında yaşadığı coğrafyalar başta olmak üzere tüm insanlığın kurtuluşuna vesile olmasını yüce Mevlamdan niyaz ediyorum" dedi.

Kadıköy'de kiliseye yapılan saygısızlığa tepki gösteren Erdoğan, "Sergilenen saygısızlığı bu mübarek günlerde birliğimize, beraberliğimize yönelik bir provokasyon olarak görüyorum. Tüm vatandaşlarımızın din ve inanç hürriyetlerini korumak en başta gelen vazifemizdir. Benzer hadiseler gibi bu konunun da sonuna kadar takipçisi olacağız. Böyle bir ahlaksızlığı, böyle bir edepsizliği bizim kabullenmemiz mümkün değildir. Hangi dinden olursa olsun, hangi inançtan olursa olsun kalkıp kesinlikle onların mabetlerine bu tür saldırıları kabul etmemiz asla mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ

Kurban Bayramı tatiline ilişkin açıklamada bulunan Erdoğan şunları söyledi:
"Bayram arifesi olan pazartesi günü yarım gün, bayramın ilk gününden sonra salıdan cumaya kadar ise tam gün tatildir. Pazartesi günkü yarım günü idari tatili belirleme kararı aldık. Vatandaşlarımız fiilen 16 Temmuz Cuma akşamından 26 Temmuz Pazartesi sabahına kadar sürecek bir tatile kavuşmuş olacak. 15 Temmuz zaten malum bizim FETÖ terör hareketi sebebiyle o günü tatil olarak ilan etmiştik. O gün itibarı ile başlıyoruz. Süreç bu şekilde devam ederken 16'sında herkes mesaisinde olabilecek. Bu kararın gerek kurbanlarını kesecek, gerekse memleketlerine gidecek, gerekse bu süreyi tatil için kullanacak vatandaşlarımız için hayırlı olmasını diliyorum."