Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev'le ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Birinci Derece Dostluk Nişanı'nın kendisine takdim edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkanlar:

"Ata toprağımız Kazakistan'da bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Kardeş Kazakistan'ın istikrarını, huzurunu, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeyi sürdüreceğiz.

Kazakistan Birinci Derece Dostluk Nişanı'nın verilmesi çok farklı bir sürpriz oldu. Bu nişanın takdim edilmesini hangi kelimelerle ifade etmeliyim bilemiyorum. Şahsım ve milletim adına çok teşekkür ederim.

Toplamda bugün 20 anlaşmayı imzaladık. Ticaret hacminde, 5 milyar dolar seviyesini geçen sene aşmıştık. 10 milyar dolarlık hedefimize de emin adımlarla ilerliyoruz.

Kazakistan'la Orta Koridor'un geliştirilmesi başta olmak üzere ulaştırma ve enerji alanında bağlantılarımızı kuvvetlendirmek için çalışmayı sürdüreceğiz.

Şahsıma ve heyetime gösterilen ilgi alakadan dolayı herkese teşekkür ediyorum."

Cumhurbaşkanı Tokayev'in açıklamaları:

"Bizim ülkelerimiz arasındaki ilişkiler karşılıklı işbirliğimizin özüdür. Bizim köklerimizi derinleştirmek için büyük katkıda bulunuyorsunuz. Sizin arabulucu rolünüzün de altını çizmek istiyorum, girişimlerinizi destekliyoruz. Biz geleceğe birlikte adım atacağız, bizim kardeşliğimiz devam edecektir. Kazak-Türk işbirliğini geliştirmek için büyük katkıda bulunuyorsunuz. Bizim işbirliğimizi geliştirmek için ben de bütün gayretlerimizle çalışacağım. Bu sene üst düzey birkaç ziyaret gerçekleşti, birçok önemli evrak imzalandı. Türkiye, Kazakistan'ın çok önemli stratejik ortağıdır. Halkımız adına, kardeşime çok teşekkür etmek istiyorum. Türkiye'nin itibarı çok yüksektir. Biz Türkiye'nin ekonomi, eğitim, dış siyaset ve diğer alandaki başarılarıyla büyük kıvanç duyuyoruz. Toplantıda çok önemli konular üzerinde konuştuk, çok verimli geçti. Hükümetler arası evraklar imzalandı. İki taraflı işbirliği bizim ilişkilerimizin özüdür. Özellikle askeri alanda işbirliğimiz artmıştır. Geçtiğimiz yıl ticaretimiz yüzde 33 artarak 4 milyar doları aşmıştır. Biz ticaret hacmini 10 milyar dolara ulaştırmayı amaçlamaktayız. Kazakistan'ın Türkiye'ye yaptığı yatırım 1,13 milyar dolar olmuştur. Türkiye bizim ülkemizde en büyük 10 yatırımcı arasında yer aldı. Taşımacılığı artırmaya iki ülke de niyetlidir. 7 ay içinde bu güzergah üzerinden taşınacak yük hacmi 2 buçuk kat artmıştır. Biz Cumhurbaşkanı'yla dünyanın gündemindeki konuları da ele aldık.

İki ülkenin tutumunun çok yakın olduğunu söylemek isterim. Yakın etkileşimi daha da devam ettirme kararı aldık. İki ülkenin ortaklığı, BM Teşkilatı gibi çok taraflı organizasyonlar nezdinde düşündüğümüz gibi gelişmektedir. Kardeş Türkiye'nin lideri Sayın Erdoğan'a Kazakistan ziyareti için yeniden teşekkür ediyorum. Anadolu ve Altay arası coğrafi açıdan uzak olmasına rağmen ülkelerimizin gönlü yakındır. Kıymetli kardeşime 1. derecede dostluk nişanı takdim edildi. 2 ülkenin dostluğu ebedi olsun, teşekkür ediyorum."