Langya henipavirüs'ün insana Çin'in Kuzeydoğusundaki köylerde bulunan kır fareleri tarafından bulaşıldığı düşünülüyor. Bilim insnaları hayvandan insana bulaşan virüs sayılarındaki artışın altını çizdi. 

Kır fareleri üzerinde yapılan araştırmalarda insana geçen virüsün değişik komplikasyonlara neden olduğunun altını çizdi. Tayland Sağlık Merkezi2nin virüsün ve etkilerini yakındna araştırdıklarını duyurdu. İlk kez 2018 yılında tespit edilen ancak ciddiye alınmayan virüsün 35 kişi de görülmesi akabinde açıklamalar geldi. 

YÜKSEK ATEŞ BAŞ AĞRISI

Yüksek ateş ve baş ağrısına neden olan virüs hakkında bazı bilim insanları ise paniğe neden oluşturabilecek bir sürecin olmadığını belirtti.

Ancak önlemlerin kısa sürede alınıp virüsün insandan insana yayılmasının önüne geçilmesi gerektiği de ayrıca hatırlatıldı. Virüsün Nipah Virüsüyle RNA benzerliği üzerine durulduğu da aktarıldı. Pandemi ya da hızlı bir yayılma için henüz erken olduğu açıklandı. 

Uzmanlar bölge halkın yiyeceklerini ve giyeceklerini temizlemeleri ve farelere karşı önlem almaları konusunda uyarılarda bulunduğu ortaya çıktı. 

35 kişiden 19'unun aynı aileden olması virüsün şimdilik fareden insana geçtiği söyelniyor.