ABD, Çinli medya kuruluşlarında çalışan gazetecilere vize kısıtlaması getirmişti. Gelen haberlere göre Çin, ABD'ye misilleme yapmak amacıyla ABD'li medya kuruluşlarına çalışan bazı gazetecilerin basın kartını yenilemeyi askıya aldı.

Çin muhabiri Amerikalı David Culver basın kartının yenilenmesi için Çin makamlarına başvurduğunda normalde verilen 1 yıl süreli basın kartının yerine iki ay gazetecilik faaliyetlerini yürütmesine izin verdiklerini gösteren bir belgeyle karşılaştı.

Yetkililer bu durumun Culver'ın gazeteciliği ile ilgili olmadığını, sadece ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Çinli medya kuruluşlarına karşı aksiyonlarına cevaben bir tedbir olarak alındığını bildirdiler.

BİR YIL GEÇERLİLİĞİ OLAN KARTLAR İNCELENİYOR

Çin'deki yabancı gazeteciler, rutin olarak gerçekleştirilen basın kartlarının yenilenme sürecinde normalde bir yıl geçerliliği olan basın kartları yerine başvurularının incelendiğini belirten bir belge aldılar. 

Çin vizeleri basın kartlarına bağlı olan bu gazetecilere, normalde verilen 1 yıllık vizenin yerine 2 ay süreli vize verilirken konuya ilişkin olarak Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan herhangi bir açıklama gelmedi.

ABD'Lİ ÇALIŞANLARIN İZNİNİN İPTALİ KARARI

Hatırlanacağı üzere ABD yönetiminin, Çinli medya kuruluşlarına karşı getirdiği kısıtlamalar sonrasında Çin hükümeti de 17 Mart'ta ülkedeki 3 medya kuruluşunun ABD'li çalışanlarının çalışma iznini iptal etme kararı almıştı.