Çinli gazete South China Morning Post'ta, "Dağlık Karabağ Savaşındaki Drone Saldırıları Çin Ordusu Için Bir Uyarı Olmalı" başlıklı bir analize yer verildi.

Söz konusu analizde Dağlık Karabağ savaşı esnasında Ermenistan kuvvetlerinin Azerbaycan'ın kullandığı silahlarla pusuya düşürüldü bilgisine yer verildi. Bu olanların, Çin ordusunun ilerleyen dönemler için hazırlık yapması gerektiğine dair bir işaret olduğu belirtildi.

ÇİN ORDUSUNUN GELİŞTİRDİĞİ DRONE YETERSİZ

Yazıda Çin ordusu tarafından bir drone geliştirildiği, fakat teçhizatın yeterli bir düzeye gelemediği belirtilerek Türkiye'nin geliştirdiği Bayraktar TB2 İHA'lar örnek olarak gösterildi.

Yazıda, Çin devleti bünyesindeki China State Shipbuilding Corporation'ın yayınladığı Pekin merkezli Naval and Merchant Ships adlı derginin son sayısındaki makalede çok kritik başlıklara yer verildi. Makalede,  insansız hava araçlarının savaş alanlarında gösterdiği etkiye vurgu yapıldı ve Çin hükümetinin de bu strateji doğrultusunda hareket etmesine yönelik tavsiyelerde bulunuldu.

ERMENİSTAN ORDUSUNDAKİ ASKERLER İHA'LAR İÇİN KOLAY HEDEFTİ

Makalenin devamında şu ifadelere yer verildi:

Radarlar zırhlı araçlar ve tankerler dahil olacak şekilde konvansiyonel kara kuvvetlerindeki tüm varlıklara rağmen, Ermenistan ordusundaki personeller Azerbaycan'ın gönderdiği insansız hava araçları için oldukça kolay bir av konumundaydı. Özellikle de hareketli araçlarda ve siperlerde, hedeflere hassas saldırılar düzenlenmesinde Bayraktar TB2 insansız hava araçları çok kritik bir rol oynadı.

Azerbaycan İHA'ları keşif yapmak için kullandı

Azerbaycan ordusunun havada uçan insansız hava araçlarından çektiği görüntüler, Ermeni ordusuna mensup askerlerin konumlarının tespit edildiği yerde bir hedef haline getirildiğini gösteriyordu. İnsansız hava araçları ek olarak Azerbaycan ordusunun yaptığı keşif operasyonlarında da yardımcı oldu ve savaş Ermenistan'da mağlubiyeti ile sonuçlandı.

Çin ordusu, İHA tehdidi ile karşı karşıya

Çin ordusunun çeşitli tiplerde ve çok sayıda İHA'sı var. Fakat, ordumuz yine de gelişmiş özelliklere sahip olan insansız hava araçları gibi bir tehditle karşı karşıya. Dağlık Karabağ Savaşı'nda gördüğümüz insansız hava araçlarına kıyasla; karşımıza çıkarılan insansız hava araçları tehdidi teknolojik bakımdan daha gelişmiş, tespit edilmesi ve karşısında savunma yapması daha zor.