Türkiye'de ve dahi dünyada yeni tip koronavirüs (covid-19) etkisini arttırmaya başladı. Tedbirler azaldıkça koronavirüs tablosundaki rakamlarını artış göstermesi sebebiyle yeni tedbirler alındı. Bu bağlamda, Türkiye genelinde sokağa çıkma kısıtlaması, hafta sonu sokağa çıkma yasağı, maske ve sosyal mesafe kurallarının uygulanmasının yanı sıra aşı çalışmalarına da ağırlık veriliyor.

ÇİN'DEN 10 MİLYON DOZ AŞI ALINDI

Bilim dünyasından koronavirüs aşısı ile ilgili umut verici haberler geliyor. Peki koronavirüs aşısı kimlere uygulanacak? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Çin'den sipariş edilen 10 milyon dozluk koronavirüs (kovid-19) aşısının kimlere yapılacağına ilişkin bilgilendirmede bulundu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki açıklamalarında Çin'den 10 milyon doz covid-19 aşısı alındığını, bu aşıların ücretsiz olarak uygulanacağını duyurmuştu.

KİMLER AŞI OLACAK?

Özlü'nün açıklamalarına göre, Çin'den sipariş edilen 10 milyon doz aşılar gelince, bu aşılar öncelikli olarak 5 milyon kişiye yapılacak. 5 milyon kişinin kim olacağına dair algoritmaların oluşturulacağını ifade eden Özlü, koronavirüs aşısında öncelik olarak muhtemel risk grubunda bulunan vatandaşların baz alınacağını ifade etti.

Çin aşısına ön yargıyla bakıyorlar

Prof. Dr. Tevfik Özlü, marka değeri ile ilgili olarak Almanya'da geliştirilen aşı konusunda vatandaşların rahat olduğunu ancak Çin'den getirilen aşılar konusunda birtakım güvenlik korkularına sahip olduklarını belirtti. Bilimsel anlamda iki tarafın da aşısının dosyalarına tam olarak bakılmadığını ifade eden Özlü, Almanya ve Çin'in marka değerlerinin insanlar tarafından karıştırıldığını ancak bunun mantıklı bir dayanağı olmadığını ifade etti.