China Telecom, tamamen yerli üretim olan bileşenler ve teknolojiyle yapılan ilk süper bilgisayarını üretti. Central Intelligent Computing Center (Merkezi Akıllı Hesaplama Merkezi) süper bilgisayarı, yapay zeka için tasarlandı. Trilyonlarca parametreyle büyük dil modellerini eğitebildiği belirtiliyor.
 
Çin, daha önce de yerli donanım ve yazılıma sahip süper bilgisayarlar üretti. Ancak tamamen yerli üretim bir bilgisayar ülkenin teknoloji sektörü için önemli bir gelişme olacak nitelikte. Süper bilgisayarın hızı ve donanım özelikleri hakkında herhangi bir bilgi paylaşılmadı.
 
Süper bilgisayarın içinde ne olabileceği ile ilgili tahminlerde CPU kısmında yerli sunucularda kullanılan Zhaoxin’in KaiSheng KH-40000 sunucu CPU’larını kullanabilir. Loongson’un 32 çekirdekli 3D5000’i ve Phytium’un 64 çekirdekli Feiteng Tengyun S2500’ü gibi donanımlar da var. Her üç yonga da mimari açıdan birbirinden farklı özelikler barındırıyor.
 
Zhaoxin KaiSheng KH-40000 Çin yapımı sunucularda kullanılan, x86 mimarisine sahip 32 çekirdekli sunucu işlemcisi Intel ve AMD ile benzerlik gösteriyor. Loongson 3D5000, 32 çekirdekli MIPS türevi bir mimari kullanıyor. Phytium Feiteng Tengyun S2500, Arm mimarisine dayalı 64 çekirdekli Çin yapımı sunucu olarak karşımıza çıkıyor. Benzer şekilde Çin yapımı GPU’lar için de Moore Threads, Loongson ve Biren gibi seçeneklerde mevcut.

Üç Çinli şirket arasında, Moore Threads, KUAE Akıllı Bilgi İşlem Merkezi’nde kullanılmak üzere MTT S4000 adlı yeni bir GPU’yu piyasaya sürdü.

Loongson’un LG200’ü S4000’den daha önce piyasaya sürüldü. Ancak iddia edilen GPU’lar kullanılır ise çok yavaş bir süper bilgisayar olacağı anlamına geliyor.