Hindistan’da tarım sektörüne serbestleşme getirdiği savunulan yeni yasaların yürürlükten kaldırılması için 1 yıldır protesto gerçekleştiren çiftçiler, hükümete gerim adım attırdı. 

Modi, tarım yasalarının küçük çiftçileri güçlendirmeyi amaçladığını savunarak, "Fakat çiftçilere faydaları açıklamaya yönelik birçok girişime rağmen başarısız olduk. Hükümet üç tarım yasasını yürürlükten kaldırmaya karar verdi" dedi. Modi, yeni yasaları yürürlükten kaldırmaya yönelik sürecin aralık ayında görüşüleceğini kaydetti.

Çiftçi sendikaları kararı "büyük bir zafer olarak" nitelendirirken, uzmanlar her ikisi de büyük bir çiftçi tabanına sahip olan Pencap ve Uttar Pradesh’te yaklaşan eyalet seçimlerinin Modi’yi bu kararı almaya zorlamış olabileceğini belirtiyor.

NE OLMUŞTU?

Binlerce çiftçi, Eylül 2020’de kabul edilen yeni tarım yasalarına karşı Kasım 2020’den bu yana Delhi sınırlarında kamp kurmuştu.

Modi hükümeti yasaların çiftçilere fayda sağlayacağı ve özel yatırım yoluyla üretimi arttıracağını savunurken, çiftçiler tarımın serbestleşmesinin kazançlarını baltalayacağını belirtiyordu. Hükümet yasada değişiklik yapmayı ve 18 ay süreyle uygulamaları askıya almayı teklif etmiş ancak çiftçiler yasalar tamamen geri çekilmeden protestoları sonlandırmayacaklarını açıklamıştı.