Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bugünkü açıklamasında eski HDP eş başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili kararı duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kararın Türkiye'yi bağlamadığını dile getirirken, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da suçlu olduğu ispat edilmeden bir kişiye ceza vermenin doğru olmadığını savundu.

Bu konuyla ilgili bir 'değerlendirme' de CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'ndan geldi. Meclsi'te bir basın toplantısı düzenleyen Tanrıkulu, AİHM tarafından Demirtaş hakkında alınan kararla ilgili, mahkemenin ağır tespitler yaptığını savunarak, bu tutuklamanın siyasi alanda yeri olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 18. maddesinin ihlalinin yaşandığı tespitini yaptıklarını belirtti.

CHP'Lİ TANRIKULU: SONUÇLARI AĞIR OLUR

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, mahkemenin ek olarak Demirtaş'ın seçme ve seçilme hakkının yanı sıra ifade özgürlüğünün de ihlal edildiğini belirttiğini söyledi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 18. maddesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Tanrıkulu, söz konusu maddede sözleşmeye taraf olan devletler bazında bir sabıka kaydı olduğunu söyledi. Tanrıkulu, Türkiye'deki 30 yıllık AİHM tarihidne ilk kez HDP'li Demirtaş'la alakalı davadan bu kararın çıktığını, ilk kez maddeden ihlal kararının Demirtaş'ın dosyasında yer aldığını belirterek, "Bunun sonuçları ağırdır." şeklinde konuştu.