Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 97. yaşı hasebiyle 9 Eylül tarihinde bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte "Türk Siyasetinde Örgütün Yeri ve Seçim Güvenliği" başlıklı bir konuşma yapan İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun 1,5 saat süren konuşmasında 'Atatürk' ismine yer vermemesi parti içinde büyük tepkiye yol açmıştı.

KEMAL KILIÇDAROĞLU'NDAN 'YORUM YAPMAYIN' TALİMATI

Parti içindeki Ege, Akdeniz ve Trakya kolundakiler tepki gösterirken, marjinal düşüncedeki grup ise sessiz kalırken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Whatsapp'tan talimat göndererek kimsenin konuyla ilgili konuşmamasını istemişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ise gazetecilerin sorularına kaçamak yanıtlar vererek ortada bir Atatürk tartışması olmadığını söylemişti.

CHP'DE YILLARDIR ATATÜRK TARTIŞMASI VAR

Sabah Gazetesi Yazarı Okan Müderrisoğlu ve AK Parti Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, CHP'deki Atatürk krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sayan, "Yıllardır CHP'de bu tartışma vardı, hala var. Sayın Baykal'ın Atatürk sözleri yüzünden ona büyük karşı çıkışlar vardı. Oğuz Kaan Salıcı'lar 10 Aralık Hareket'ini kurup, 'CHP kapatılmalıdır' dediler. 'Fazla Atatürkçü'dür' dediler." ifadelerini kullandı.

Algıları farklı yönlere çekmeye çalışıyorlar

CHP'nin bu tutumuyla özellikle Alevi ve Kürt vatandaşlar için algıları farklı noktalara çekmeye çalıştığını söyleyen Sayan, "HDP ile ortak bir koalisyon için yumuşak bir geçiş istiyorlar. Bu geçişi de Kaftancıoğlu yapıyor. Kılıçdaroğlu'ndan habersiz yapmıyorlar bunu." dedi.

Öncüsü Kılıçdaroğlu'dur

Sayan sözlerini şöyle noktaladı:

"Tunceli özelinde, Kürtler özelinde farklı bir CHP yapmak istiyorlar. Yavaş yavaş niyetleri ortaya çıkıyor. Bunun öncülüğünü Canan Kaftancıoğlu yapıyor. Yeni CHP'yi hazırlıyorlar. Hiç vatandaşı kandırmaya çalışmasınlar.

Canan Kaftancıoğlu'nun neler yapmak istediğini, tabanının kim olduğunu da biliyoruz. Türkiye aleyhine oluşacak koalisyonlarda CHP lider olacak. Canan Kaftancıoğlu tek başına hareket etmiyor. CHP içinde çok yandaşları, yoldaşları var. Öncüsü de Kılıçdaroğlu'dur.

Ülkemizi dış güçlere karşı muhafaza etmemiz gerekiyor."

ATATÜRK KONUSU KRİTİK BİR FAY HATTIDIR

Okan Müderrisoğlu ise konuyu şöyle yorumladı:

"Canan Kaftancıoğlu CHP'de çok önemlidir. Atatürk konusu CHP'de içi boşaltılmış, kırık ama kritik bir fay hattıdır. Konunun üstünün kapatılması, zamana bırakılması, kontrol altına alınamaz ise o zaman sivri sözler söyleyerek süreç yönetilecek gibi. Canan Kaftancıoğlu, artık tasfiye edilemez bir güç parti içinde."