Derin kavga ve çekişmelerin yaşandığı CHP’de gün yüzüne çıkan vurgunlar kimi zaman “Yamyamları doyuramıyoruz” ifadesiyle beliriyor, kimi zaman ise “Bize ne vereceksin abi” sözüyle sembolleşiyor. CHP kasasından medyaya aktarılan milyonlarca liralık paranın buhar olduğuna yönelik ifşaatlar siyasi tarihe geçiyor.

İl başkanlığı binasının satın alım işlemlerinde dahi usulsüzlüğün yaşandığı ve parti kapatmaya kadar gidecek vurguna imza atıldığı belirtilen CHP’deki dünden bugüne uzanan kirli para olaylarının bazıları şöyle...

CHP İstanbul il binasının satın alınmasıyla ilgili 9 Aralık 2019 tarihinde binanın sahibi Ali Rıza Braka'nın avukatı Gökhan Taşkapan’ın hukuk bürosunda çekilen para sayma görüntüleri büyük bir skandalı ifşa etti.

CHP'li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kasası olarak bilinen Fatih Keleş ve İmamoğlu İnşaat’ın Genel Müdürü Tuncay Yılmaz’ın başrolünde olduğu ‘kule para’ skandalının görüntüleri sosyal medyada yayınlandı. CHP İstanbul İl Başkanlığı videodaki paraların bağış yoluyla elde edildiğini, partinin il başkanlığı binasının alımı için kullanıldığını öne sürerken gelen itiraflar paranın kayıt dışı olduğunu gösterdi.

CHP Parti Avukatı Mustafa Kemal Çiçek, 3 yılda 650 milyon TL’nin fonlu medyaya aktarıldığını, yandaş anket ve araştırma şirketlerine verildiğini söyledi.

Çiçek, şunları söyledi:

 “Son 3 yılda sorumsuzca harcanan 650 milyonun önemli bir kısmının kimlere, hangi yayın organlarına, anket-araştırma şirketlerine verildiğini soramamak siyasi ahlaksızlığın ve vicdansızlığın tam da kendisidir.”

CHP 24. Dönem Milletvekili Sinan Aygün, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş'ın kendisinden rüşvet istediğini belirtti.

Eski CHP Milletvekili Sinan Aygün, şu ifşaatta bulundu:

‘Bir konuşalım’ diye belediyeye çağırdılar. Perşembe günü kız kardeşimle gittim. Bana ‘Ağabey bize ne vereceksin’ dediklerinde ‘Bana böyle bir teklifle nasıl gelirsiniz. Benden niye para istiyorsunuz? İstinafa müracaat edip etmemek için. Ben gidiyorum’ dedim”

MEDYAYA HARAÇ
CHP 23-24. Dönem Milletvekili Muharrem İnce, CHP’ye yakın medya kuruluşlarının CHP’li belediyelerden düzenli olarak para aldığını belirtti.

İnce, şunları ifade etti:

“Mangır medyası CHP ve İyi Parti’den her ay düzenli olarak maaş alıyor. Haraca bağlamışlar bütün muhalefet belediyelerini. Her bir belediyeden haraç alıyorlar resmen. Aylık maaş alıyorlar.”

CHP Medya Sorumlusu Eren Erdem, ve partinin il başkanı Hüseyin Erol, medyaya aktarılan paraları gündeme taşıdı.

CHP Medya Sorumlusu Eren Erdem: “Halk TV’nin aylık 2 milyonluk ödeneğini kestim. Partimi 5 ayda 10 milyon TL kâra geçirdim.”

CHP Muğla İl Başkanı Hüseyin Erol: “Sözcü TV’nin de aralarında olduğu muhalif kanallar CHP’den para alıyor”

KAYIP 40 MİLYON
Gazeteci Can Ataklı, Gezi kalkışması sürecinde kurulan ARTI1 TV için CHP’den 40 milyon toplandığını fakat bu paranın kaybolduğunu söyledi:

“CHP’den toplanan 40 milyon para var ve bu kayıp. Onu başka bir önemli CHP’linin ‘tamam ben hallediyorum’ deyip onun önemli bir bölümünü yok ettiği ve gerisiyle de bina yaptıklarını söylerler”

CHP Çankaya Belediye Başkanı olduğu dönemde Muzaffer Eryılmaz, belediye üzerinden parti yandaşlarına aktarılan rüşvetlerden dert yandığı konuşmasıyla gündeme gelmişti.

CHP’li Eryılmaz’ın sözleri şöyle:

“Her belediye meclis üyesi sabah geliyor, ’Ben bugün ne götürürüm’ diyor. Her birinin koltuğunda bir dosya. Bir müdüriyete gidiyor. Oradan belki benimle telefonda konuşuyor. Ya da benim yanıma geliyor. Giriyor çıkıyor. Çünkü belediye meclis üyeleri girsin çıksın diyoruz. Giriyor yanıma, dışarı çıkıyor, ’Tamam işini hallettim’ diyor şu kadar verdim... Yamyamları doyuramıyorum.”
Rüşvet itirafları Ankara'yı hoplattı

Siyasi partilerin kesin hesaplarında incelemelerde bulunan Anayasa Mahkemesi, CHP’deki usulsüz harcamaları tespit ederek cezai tedbir uygulamıştı. CHP’nin 2007 yılı kesin hesaplarını inceleyen AYM, toplam 3 milyon 372 bin 446 TL’nin usulsüz harcandığını belirlemişti. CHP’nin kayıp 3,3 milyonunun partiden alınarak hazineye gelir kaydedilmesine karar verilmişti.
 

KAYNAK: HABER7