Enternasyonalist gerillaların lideri ve devrimci olarak bilinen Che Guevara, 14 Haziran 1928 tarihinde dünyaya gelmiş, yaşamı boyunca gerçekleştirdiği hareketlerle sosyalist devrimci hareketlerin sembolü haline gelmiştir. Peki Che Guevara kimdir, eserleri nelerdir? İşte Che Guevara'nın hayatı...

CHE GUEVARA KİMDİR? CHE GUEVARA'NIN HAYATI

Tam adı Ernesto "Che" Guevara'dır. İspanyol ve İrlanda asıllı bir ailenin 5 çocuğundan en büyüğüdür. Che Guevara, 14 Haziran 1928 tarihinde Arjantin’in Rosario şehrinde hayata gözlerini açtı. Ailesinin soyunun Basklara dayandığı belirtilir. Bask doğum belgesinde doğum tarihi 14 Haziran 1928 olarak yer alır, ancak bazı kaynaklar bu tarihin 14 Mayıs olduğunu söyler.

Che Guevara, tıp eğitimi aldığı esnada Latin Amerika'nın her yerine ayak bastı ve insanların yoksulluk içinde nasıl bir hayat sürdüklerini gözlemleme fırsatını edindi. Gördüklerinin haksızlık olduğunu düşünen Che Guevara, ekonomik eşitsizliğin ortadan kalmasının tek yolunun devrim olduğunu düşünmeye başlar ve bu doğrultuda Markisizm'i inceler. Her şeyin değişmesi gerektiğine inanan Che Guevara, Başkan Jacobo Arbenz Guzmán'ın liderliğinde Guatemala'nın sosyal devrimine katılmıştır.

DEVRİMCİ HAREKETLERE KATILDI

1959 yılında Fidel Castro’nun askeri nitelikli 26 Temmuz Hareketi'ne üye oldu. Bu yılda hareket kapsamında Küba yönetimi ele geçirildi. Yeni hükümette pek çok görev yaptıktan sonra gerilla savaşı teorisi ve uygulamaları üzerine makaleler ve kitaplar yazdı. Ardından diğer ülkelerdeki devrimci hareketlere katılmak istediğinden Küba'yı 1965 yılında terk etti ve ilk durağı Kongo-Kinşasa (Kongo Demokratik Cumhuriyeti) oldu. 

CHE GUEVARA NASIL ÖLDÜ?

Daha sonra Bolivya'ya giden devrimci, burada CIA ve Amerikan Ordusu Özel Harekât Birlikleri tarafından gerçekleştirilen ortak operasyon kapsamında yakalandı. 9 Ekim 1967 tarihinde ise La Higuera bölgesinde Bolivya Ordusu'nun elinde tutsak olduğu esnada öldürüldü. Onu öldüren kişiler de dahil olmak üzere devrimci Che Guevara'nın son saatlerinde yanında olan kişiler, onun yargısız olarak infaz edildiğine bizzat şahitlik etmiştir.

Ölümünün ardından dünya üzerinde sosyalist devrimci hareketlerin sembolü haline gelen Che Guevara'nın fotoğrafı, "dünya üzerindeki en ünlü fotoğraf ve 20. yüzyılın sembolü" olarak betimlenmiş, fotoğraf Alberto Korda tarafından çekilmiştir.

Ölümünden sonra Guevara dünya üzerinde sosyalist devrimci hareketlerin sembolü haline gelmiştir. Guevara’nın Alberto Korda tarafından çekilen fotoğrafı "dünya üzerindeki en ünlü fotoğraf ve 20. yüzyılın sembolü" olarak nitelenmiştir.[6]