Ukrayna Hükümeti tarafından Cumartesi günü yayınlanan bir gönderide işgalciler, toplam faaliyeti yaklaşık bir radyoaktivite birimi olan 7 milyon bekerel 133 kaynağı çaldı ve yok etti. Profesyonelce veya kontrolsüz bir şekilde yapılsa bile bu faaliyetin bir kısmının bile öldürücü olduğunu söyleniyor.

Ukrayna'nın ilk işgalinden günler sonra, Belarus'tan saldıran Rus birlikleri, 1986'da oldukça radyoaktif bir patlamanın olduğu Çernobil'i ele geçirdi. Yağmalanan nesneler son derece tehlikeli ve yerleri bilinmiyor.

Ukrayna Enerji Bakanı Alman Gulaşçenko, Rus askerlerinin kendilerini şok edici miktarda nükleer radyasyona maruz bıraktığını ve bazılarının bir yıldan az ömrü olabileceğini söyledi.

Rusya'nın Çernobil bölgesini bir ay boyunca işgali sırasında, Rus birlikleri rehin alınan çalışanları az uyku ve yeterli yiyecek olmadan çalışmaya zorlayarak riske attı.

Bilgisayarlar ve ofis ekipmanları alındı, laboratuvar ekipmanları ve ölçüm cihazları kırıldı veya imha edildi.

Ukrayna İçişleri Bakanı Denys Monastyrskyy CNN'e şunları söyledi: "Yeterli ışık ve yiyecek olmadan burada 30 gün tutuldular. Dışarı çıkmalarına izin verilmedi."