Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), parti içi tartışmaların gölgesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayını belirledi. İzmir'in Karşıyaka ilçesi Belediye Başkanlığı görevini yürüten Dr. Cemil Tugay, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde partinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı ilan edildi.

Dün gece CHP Parti Meclisi'nde alınan kararın ardından sosyal medya hesabından paylaşım yapan Tugay, İzmir'de hiç durmadan çalışacaklarını belirterek kentin sorunlarına kalıcı çözümler üretme sözü verdi.

Tugay'ın adaylığı öncesinde, iktidara yakın Cengiz Holding'in sahibi Mehmet Cengiz ile ilişkileri konusunda tartışmalar kamuoyuna yansımıştı. CHP'nin eski Medya, Planlama ve Sosyal Medya Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, sosyal medya hesabından gündeme getirdiği iddialarda, Tugay'ın Karşıyaka Belediyesinden Cengiz Holding'e arsa sattığını öne sürmüştü. Erdem, Tugay'ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterilmesi durumunda söz konusu belgeleri kamuoyuyla paylaşacağını bildirmişti.

CHP PM'in Tugay'ı aday göstermesinin ardından Erdem, Tugay'ın Cengiz Holding ile ilişkilerine dair belgeleri sosyal medyadan paylaştı. Erdem, Cengiz Holding'e Belediye'ye ait bir arazinin değerinin altında satıldığı, kaçak yapıların ruhsatlandırıldığı gibi suçlamalarda bulundu. Eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na yakınlığıyla bilinen Erdem, Tugay'ın "beşli çete" lehine faaliyetlerde bulunduğunu öne sürerek bu girişimlerden bazılarının Kılıçdaroğlu ve dönemin CHP Genel Merkezi tarafından engellendiğini ve Tugay'ın bu nedenle çareyi "değişimci" olmakta bulduğunu ileri sürdü. Erdem, yeni parti yönetimine "aday belirleme süreçlerini Kemal Kılıçdaroğlu husumetiyle tasarlama" suçlamasında bulundu, "Böyle insanlara hak etmedikleri makamlar vermek partimize zarar verecektir" dedi.

Tunç Soyer'den tepki

CHP'li İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer de Tugay'ın aday gösterilmesinin ardından sessizliğini bozarak partisine sitem etti.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Soyer, 35 yıl CHP için çalıştığını ve yeniden aday gösterilmeyeceğinin parti MYK toplantısından beş dakika önce kendisine tebliğ edildiğini belirterek bunu "en hafif deyimle siyasi nezaketsizlik" olarak değerlendirdiğini kaydetti.

Soyer, "Ancak bu nezaketsizlikten daha vahiminin, Cumhuriyet Halk Partisi’nin aday belirleme süreçlerindeki eksikleri ve hataları olduğunu düşünüyorum. Öncelikle Genel Merkez tarafından kapalı kapılar ardında yürütülen çalışmalar, yapıldığı söylenen memnuniyet anketleri, sayısı, yöntemi ve sonuçları usulen ve esasen adil değildir. Adaylık süreçlerinde tüm belediye başkanları için aynı objektif kriterlerin uygulanması gerekirken, ne yazık ki böyle olmamıştır. Ayrıca örgütün sesinin dinlendiğine, tabanın ve sivil toplum kuruluşlarının tercihlerinin dikkate alındığına dair de hiçbir emare bulunmamaktadır. Talep edilmesine rağmen ön seçim de yapılmamış, süreç İzmir halkıyla şeffaf bir şekilde paylaşılmamıştır. Bütün bunlar yapılmadığı gibi sadece siyasi ödüllendirme ve cezalandırma yoluna gidilmiş olması kaygı vericidir. Sürecin bütünü değerlendirildiğinde ise adayların açıklanmasında yaşanan gecikme İzmir halkına saygısızlıktır" ifadelerini paylaştı.

Cemil Tugay kimdir?

1967 yılında babasının mecburi hizmeti sırasında Van'da dünyaya gelen Cemil Tugay, ortaokul ve lise öğrenimini İzmir'de tamamladıktan sonra 1989 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.

1993-2000 yılları arasında plastik cerrahi ihtisası yapan Tugay 2010 yılında CHP'ye üye oldu. 31 Mart 2019'da yapılan yerel seçimlerde yüzde 70,85 oy oranıyla İzmir ili b ilçesi belediye başkanlığına seçildi.

Evli ve üç çocuk babası olan Tugay, İngilizce ve Fransızca konuşuyor.