Geçen pazar günü İstanbul'un Çengelköy ilçesinde bulunan tarihi Vaniköy Camii'nde bir yangın meydana gelmişti. Yangından ötürü camii kısa bir süre içerisinde kül oldu. 355 yıllık Vaniköy Camii için Cemal Kalyoncu harekete geçti. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya tarafından yapılan açıklamaya göre, Üskürdar'daki Vaniköy Camii'nin restorasyonu için Kalyon Vakfı düğmeye basacak.

CEMAL KALYONCU RESTORE EDECEK

15 Kasım 2020 tarihinde Üsküdar'daki tarihi Vaniköy Camii'nde bir yangın çıkmıştı. Bugün ortaya çıkan itfaiye raporu doğrultusunda; Vaniköy Camii'ndeki elektrik tesisatı kablolarının fazla ısınmasından ötürü bir Yangın çıktığı tespit edildi. Caminin ahşap yapıda olması sebebiyle yangın çok kısa sürede koca bir tarihi kül etti. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya tarafından yapılan açıklamaya göre Vaniköy Camii'nin restorasyonu, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu tarafından üstlenilecek.

RESTORASYON PROJELERİ ŞUBAT 2019'DA ÇİZİLMİŞTİ

Vali Yerlikaya, İstanbullu vatandaşlara seslenerek içlerinin rahat olmasını istedi. Caminin aslına uygun bir şekilde ihya edileceğini açıklayan Vali Yerlikaya, bu yangın olmasaydı Vaniköy Camii için restorasyon çalışmalarına başlanamayacağının da altını çizdi.

Vali Yerlikaya, Vaniköy Camii'nin restorasyonu için 7 Şubat 2019 tarihinde bir proje çizilmesinden hususunda sözleşme imzalandığını, projelerin 2019 Ekim'de İstanbul 6 no'lu bölge Koruma Kurulu'na iletildiğini söyledi. 

CEMAL KALYONCU'YA TEŞEKKÜR

Bu yangının yeni bir durumu meydana getirdiğini de açıklayan Vali Yerlikaya, kurulun yakın zamanda toplanarak yapıdaki hasar durumunu tespit edeceğini ve bu durumla ilgili yeni kararlar alacağını, tüm bunların ardından restorasyon projesinde gerekli durumlarda revizeler yapılacağını açıkladı.

Vaniköy sakinlerinden Kalyon Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Cemal'in İstanbul Valiliği'ne ulaşarak camiyi ihya etmek istediklerini açıklayan Vali Yerlikaya, bu duyarlılıklarından ötürü hem Orhan Cemal'e, hem de Cemal Kalyoncu'ya müteşekkir olduklarını belitti.