Karadeniz Bölgesi'nde yetişen çay üreticisi olarak Türkiye'de, günün her saati severek içtiğimiz çay hayatımızda önem taşıyor. Keyifle içebilmek için, çay alırken bazı ipuçlarına dikkat etmemiz lazım. İşte dikkat etmemiz gereken ipuçları...

Çayın kokusu

Çayın kalitesini belli eden en önemli şeylerden biri kokusudur. Kokusu hafifse ve rahatsız etmiyorsa doğru seçim yapmışsınızdır demektir. Ancak sert ve keskin bir çay kokusu alıyorsanız kesinlikle şüphe duymalısınız. Çay kalitesiz ya da içerisine koku vermesi için esans gibi yabancı ürünler karıştırılmış olabilir.

Çay yapraklarının boyu

 Çayı aldığınızda yaprakların boyutlarına bakmayı ihmal etmeyin. Çay yapraklarının boyu aynıysa koyu renkteyse kaliteli çay almışsınız demektir.

Çay yapraklarının şekli

 Çayın kalitesi yaprağın kıvrımından da belli olur. En kaliteli çay yaprakları, bükük, kıvrımlı ve parlaktır. Beyaz bir peçeteye döktüğünüz yaprakların rengi koyu boyutları aynı ve kıvrımlı aynı zamanda da renklerinin koyu olması gerekir.

Su yöntemi

Suya attığınız bir tutam çay size çayınızın kalitesi hakkında önemli bilgiler verecektir. Çayınızı suya attığınızda hızlı bir şekilde su sararır ve renk değiştirirse çayınız boya içeriyordur ve kalitesizdir. Ancak su yavaş yavaş renk değiştiriyorsa ve sarı renge yavaş bir şekilde dönüyorsa çayınız kaliteli ve boyasızdır. Gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.