Beslenme uzmanları çay tiryakilerini uyarıyor. Farkında olmadan yapılan bu hata sağlığa büyük ölçüde zarar veriyor. Gün içerisinde sudan sonra en fazla tüketilen içeceklerin başında gelen çaya 2 küp şeker atılırsa bu durum her bir çayda fazladan 22 kalori alınması anlamına geliyor. İnsanlar fazladan 7200 kalori aldıkları zaman 1 kilo almış oluyor.  Bu da kişilerin 328 adet çay içtiklerinde yaklaşık olarak 1 kilo alacaklarını gösteriyor. Gün içerisinde beş bardak çay içen vatandaşlar 2 ay, 10 bardak çay içen kişiler 1 ayda bu kiloyu alıyorlar. Uzun vadede düşünüldüğü takdirde oldukça yüksek bir miktar olduğundan çaya şeker katılmasının bırakılması ve bu şekilde kullanıma alışılması gerekiyor. Uzmanlar, bir bardak çayın, ortalama 5 gram kabul edilen 2 küp şeker yerine iki kuru üzümle içilmesini öneriyor.

ÇAYI ŞEKERSİZ İÇMEK ZARARLI MI?

Şekersiz çayın diş yüzeyinde bakterilerin çoğalmasını engeller ve tükürükteki enfeksiyonlu hücrelerin sayısını azaltır

Çayın içerisindeki antioksidan vücudu güçlendirir. Böylece şekersiz tüketilen çay kanser hücrelerinin adeta yok eder.

Kemik ve diş sağlığı için etkili olan siyah çayın tam faydasını elde etmek için şekersiz tüketilmelidir. 

Gün içerisinde şekersiz tüketilen çay vücudun su dengesini korur. 

KURU ÜZÜMLE ÇAY İÇMEK

Bir bardak çay, 2 tane kuru üzümle içilebilir. 15 kuru üzümün bir meyve yerine geçtiğini düşünürsek, hem şekerden daha sağlıklı hem de 50-75 kalori arasında. Ufak tefek atıştırmalar ve şeker 'boş enerji kaynağı'dır. Besin değeri ve besleyiciliği olmayıp, yüksek ve saf enerji içeren, uzun vadede sağlık riskleri oluşturabilecek ufak atıştırmalıklar, tüketilirken farkına varılmayan gıdalardır. Mesela hazır meyve suları, dondurma, aromalı kahveler gibi. Ve farkına varmadan fazla kiloya neden olur.

ÇAYI ESMER ŞEKERLE İÇMEK

Esmerleştirme işlemi şeker rafine edildikten sonra yapıldığı için esmer şekere 'daha az işlem görmüş, daha doğal' demek doğru değildir. Esmer şeker de doğal değil. Rafine şekere oranla besin değeri açısından daha zengin fakat kalori bakımından beyaz şekerden bir farkı yok

GÜNDE KAÇ BARDAK ÇAY İÇİLMELİ?

Siyah çayın içinde buluna teanin amino asidi beyinde elektriksel aktiviteyi hızlandırarak uyarıcı etki göstermekte ve dikkatin güçlü kalmasını sağlamaktadır. Çayda bulunan kafein ise beyinde bilgi işleme ve oluşan probleme karşı hızlı ve olumlu yanıt oluşturma yeteneğinin vücutta oluşturması açısından günde 6 bardak kadar çay ile alınması hem uyanık kalmanızı hem de dikkatinizin maksimumda kalmasını sağlamaktadır.