Türkiye'nin Ukrayna'ya Bayraktar TB2 SİHA'larını satmasını eleştiren Rusya'ya yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BAE'nin de Ankara'ya değişik kanallardan olumlu mesajlar gönderdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın başkenti Atina'ya mühim bir ziyaret gerçekleştirdi.

Burada, aralarında Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in de olduğu gazetecilerle bir araya gelen Çavuşoğlu, gündemdeki konularla ilgili görüş verdi.

Aynı toplantıda Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal da aynı suallere yanıt verdi.

NELER KONUŞULDU?

Çavuşoğlu, Biden idaresi ile yapılan ilk resmi görüşmeden S-400 meselesine, Suriye'deki seçimlerden Rusya ile aramızdaki İHA krizine, Mısır ile normalleşme adımlarından İsrail'in Filistin saldırılarına ve sözünü tutmayan AB ile ilişkilerde yaşanan krizlere kadar bir çok hususta açıklamalarda bulundu.

RUSYA'YA SİHA CEVABI

S-400 sistemlerinin bütün kontrolünün Türkiye'de olacağını bildiren Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya SİHA satmamızdan ötürü yaptığı açıklamalara şu cevapı verdi:

"Biz Rusya dahil hiçbir ülkeye "neden silah satıyorsun" demedik. Ukrayna ile anlaşmalarımız seneler evvel yapıldı, yeni değil ki! İyi bir ürün üretiyorsunuz. ABD değiliz ki şartlar öne sürelim. Bir ürünü satarken de Dışişleri Bakanlığından görüş alınıyor ve biz onları esasen değerlendiriyoruz. Uygun görüş vermediğimiz istisnalar oluyor. Herhangi bir ülke drone alacak, alabilir ve şirketlerimiz bunu satabilir. Rusya'nın buna alınmaması lazım. Bu bir ticaret."

"BAE DE OLUMLU MESAJLAR GÖNDERDİ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Joe Biden'ın görüşme talebine olumlu cevap verdiğini kaydeden Çavuşoğlu, Mısır'la artan normalleşme adımlarını değinerek, BAE'nin de değişik kanallardan Türkiye'ye olumlu mesajlar gönderdiğini ifade etti.