Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesine olan 30 yıllık hasreti bu geceki ortak bildiri ile sona erdi. Ermenistan teslim oldu, Azerbaycan halkı ise yıllardır özlemini çektikleri Dağlık Karabağ'ın kurtuluşu için ellerinde bayraklarla sokağa dökülerek kutlama yaptı. 

RUSYA, ERMENİSTAN VE AZERBAYCAN ORTAK BİLDİRİ İMZALADI

27 Eylül 2020 tarihinde başlayan Dağlık Karabağ krizi, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ortak bildirinin imzalanmasıyla son buldu. Bölgede daimi ateşkes ilan edildi. Rusya'dan birlikler, 5 yıl boyunca bölgenin güvenliğini sağlayacak ve tarafların isteği doğrultusunda bu süre uzatılabilecek. Ermeni ve Azerbaycan askerlerinin cenazeleri teslim edilecek. Ayrıca Ermenistan, 7 rayonun tamamını Azerbaycan'a teslim edecek.

ÇAVUŞOĞLU: TÜRKİYE, AZERBAYCAN'IN YANINDADIR

Bu gece ateşkes imzalandığını ifade eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin sahada ve masada her daim Azerbaycan'ın yanında saf tutacağına bir kez daha vurgu yaptı. Bu zaferin Azerbaycan için büyük bir zafer olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, Ermenistan'ın 7 rayonun tamamını teslim edeceğini, rayonlardan 4'ünün zaten Azerbaycan ordusu tarafından alındığını söyledi.

Çatışmaları başlatan tarafın Ermenistan olduğunu anımsatan Bakan Çavuşoğlı, haydut devletin ayrıca sivilleri hedef aldığını da hatırlatarak, "Bunun bedelini ödetirler." ifadelerini kullandı. Hatta Ermenistan'ın yaptıklarının bedelini çoktan ödediğini söyledi.